Искат оставката на Георги Дражев заради хаоса с преместваемите обекти

Николай Димитров призова Георги Дражев да си подаде оставката и да поеме отговорност

Община Бургас загуби първите две дела, търпи преки и косвени загуби за хиляди левове заради твърдоглавие

 

Общинският съветник и доскорошен зам.-председател на местния парламент Георги Дражев да подаде оставка заради хаоса с преместваемите обекти, опорочената процедура за раздаването на петната на търговците и най-вече загубите, които Общината търпи заради твърдоглавието му. Това призова Николай Димитров, председател на Асоциацията на малкия и среден бизнес на извънредна пресконференция днес.

Пред журналисти той показа две решения на Административния съд в Бургас (АДмС) от последните два дни, които отменят решенията на Комисията за преместваеми обекти, придобила публичност като „Комисията по чл.56“, осъждат общината да плати разноските на търговците и категорично посочват, че прилаганите практики са незаконосъобразни.

В мотивите на съдия Станимира Друмева, решение № 1137/20119 година и съдия Димитър Гальов 1082/2019 се посочва, че комисията няма право да прилага жребия като подход за избор на победител в търга и процедурата трябва да бъде завършена от административният орган, който я е открит – т.е. съответният териториален директор.

Въртим в омагьосан кръг. Няколко различни съдебни състава се произнасят, че този жребий не е законосъобразен, но комисията продължава да го прилага, а когато ние им кажем, че нямат право високомерно ни съветват „да ги съдим“. Е, направихме го и спечелихме!“, каза пред журналисти Николай Димитров.

За последните две решения АДмС Бургас е постановил общината да плати над 1000 лева разноски, но според Николай Димитров преките и косвени загуби за една година ще надхвърлят 15 хил.лева, защото и общината в този момент губи приходи от отдаването на точките. В тази сума не са включени загубите на малките търговци, обикновено семейни фирми.

„Защо Общината, т.е. – гражданите на Бургас трябва да платят заради ината на няколко общински съветници. Желанието им да покажат сила без да се съобразяват със съдебни решения и правовите норми“, недоумява Димитров.

Той уточни, че очакват съвсем скоро решенията по други две дела и е почти сигурен, че решението ще бъде абсолютно същото, защото законът е нарушен – жребият е неприложим и незаконен.

На 14 март т.г., когато търговците свикаха извънредна пресконференция заради скандално заседание на комисията за преместваеми обекти Николай Димитров обеща, че сам ще плати разходите на общината, ако загуби делата, но призова и някой от общинските съветници, също да поеме отговорност, а не да се крие зад институцията и да набутва финансово администрацията.

Вижте видеото от 14 март:

 

Във всички нормални общества, когато човек допусне грешка, трябва да поеме вината за своята грешка. Призовавам г-н Дражев да плати разходите, за да не ги плащат бургазлии, или да подаде оставка, защото той е наясно, че нарушаваха закона. Знаеше какво ще се случи, а и самият той претендира, че познава законодателството. Ако претендира, че е морален и достоен човек – да си поеме отговорност. Не смятам, че е редно бургазлии да плащат за неговата грешка“, каза още Николай Димитров

В комисията се смесва законодателният и изпълнителният орган. Т.е. – от едни хора приемат правилата и същите тези ги прилагат, недоволстват дребните търговци. Категорични са, че в България няма друг подобен случай. Николай Димитров призова Георги Дражев най-после да представи проекта за нова наредба за преместваемите обекти, която твърди, че изработва от половин година.