Дупнишки спасители покориха най-високия връх в Европа – Елбрус. Евелина Малинова, Борислав Ранков, Златомир Огнянов, Иван Тушев и Мария Маркова успяха в 6 часа вчера сутринта да стъпят на 5642 метра височина на шапката на Стария континент. Благодарение на добрата си предварителна подготовка и ентусиазма си те успяха да минат през труден преход от връх Казбек /5033 м/ в Кавказ до крайната цел Елбрус и да развеят родния трибагреник.

Само за седмица дупничани изкачиха два петхилядника, първо бе връх Казбек, който е известен още като Ледения връх и е разположен в източните части на Централен Кавказ, на границата между Русия (Северна Осетия) и Грузия. Според местното предание на скалите на Казбек е бил окован Амирани – героят, който откраднал огъня от боговете, за да го даде на хората.

Друга група от дупнишки спасители пък поема към един от най-опасните върхове на Балканите – Езерца, който се намира в Албанските Алпи в планинския масив Проклетия. Той се извисява “едва” на 2700 метра, но е изключително опасен и труден. Върхът е задължителна част от подготовката за всеки, който е решил да покорява 8-хилядници заради трудния си маршрут, в който са необходими много знания, професионални умения и безупречна екипировка. По-голямата част от изкачването е свързано с отвесна стена, където само отлично подготвени катерачи могат да преминат.

Водачи на групата са началникът на ПСС – Дупница Кирил Чолаков и председателят на ТД “Рилски езера” Димитър Атанасов. Останалите са Валери Василев, Стойчо Джиков и най-младият доброволец в ПСС Мартин Джокин. 

Дупнишките спасители имат различни професии в живота, но ги свързва любовта към планината и изкачването на недостъпни върхове и местностти. Като планински спасители те не получават възнаграждение, наградата им е спасеният човешки живот.

Иван Тушев и Златомир Огнянов са държавни служители, Борислав Ранков е юрисконсулт, Мария Маркова е собственичка на счетоводна къща, а стажантката спасител Евелина Малинова работи в голяма столична IT компания. Кирил Чолаков е началник на спасителния отряд в Дупница, Валентин Василев работи в счетоводен отдел на голям холдинг, Стойчо Джиков е машинен оператор в ТЕЦ “Бобов дол”. Най-младият сред спасителите е 25-г. Мартин Джокин, син на един от доброволците в спасителния отряд – Божидар Джокин.

ЙОРДАНКА ПОПОВА