Антимафиотът Велизар Йовов съди петричкия общински съветник Евтим Каламски за набеждаване. Инспекторът в сектор БОП – Благоевград заведе частно наказателно дело срещу бившия полицай за клеветнически твърдения в обясненията си като подсъдим, които даде в Окръжен съд, преди да бъде осъден на 9 години затвор за убийството на Димитър Груев от село Михнево.

В последното заседание, провело се на 25 април 2018 г.,  Евтим Каламски категорично отрече да е нанасял удари на пострадалия. Той твърди, че само се опитал да му вземе ключовете за колата, за да не шофира, тъй като бил много пиян и когато се пресегнал през стъклото,  бил ударен от него.

„Нямам мотив да бия абсолютно пиян човек, случаят е нагласен”, каза подсъдимият. Той разви версията, че  обвинението е фарс и било сътворено от негови колеги от полицията, тъй като станал свидетел на бягството от хотел „БАЦ“ на обявените за издирване хора на Златко Баретата-Рашо и Горублянския.

Каламски и колегата му били изпратени от дежурния офицер да окажат съдействие на Велизар Йовов от РЗБОП. При проверката двама мъже скочили през терасата. Каламски успял да залови единия от тях, който се оказал Горублянския, но Рашо избягал, въпреки че изходите на Петрич били блокирани. След това Каламски дочул, че това било постановка за сплашване, и полицаите им взели 30 000 евро в Дупница.

Имало и проверка на Инспектората по случая, но  Каламски така и не бил потърсен за обяснения. После се пуснал слух, че Йовев е платил 25 000 евро, за да остане на работа. Според Каламски него го изкарали виновен за случая с Груев, тъй като преди това се оказал на неподходящото място – в хотел „БАЦ“.

В първоначалните показания на свидетелите той не бил намесван, но после дошли полицаи от Благоевград и започнали да провеждат разпитите. Петричкият антимафиот Велизар Йовов научил за изявленията в съда на Каламски от свой познат след няколко месеца. Във връзка с тях той бил подложен на проверки в службата, имало и прокурорска преписка, която приключила с отказ от образуване на наказателно производство, след като е установено, че твърденията на Каламски са неверни. С приписването на престъпления, каквито не е извършвал, антимафиотът се почувствал злепоставен в очите на колегите и приятелите му, достойнството му било накърнено, поради което решил да си потърси правата в съда.

Първото заседание се проведе в Районен съд – Благоевград, на което се яви само адвокат Красимир Дуков, който представлява частния тъжител. Евтим Каламски не беше на делото, нито беше изпратил адвокат да го представлява. Съдия Калина Иванова обаче счете, че това не е пречка да даде ход на делото и  заседанието се състоя.

Адвокат Дуков депозира граждански иск от 10 000 лв. като обезщетение за претърпените неимуществени вреди. За следващото заседание по негово искане съдия  Иванова допусна до разпит съдебния секретар от Окръжен съд – Благоевград, изготвил протокола от заседанието на 25 април 2018 г., както и на още 3-ма свидетели, двама от които полицаи, колеги на бопаджията.

Изискана беше и справка от Районна прокуратура за приключилата проверка, инициирана по сигнал на самия Велизар Йовов и на негова колежка. Адвокат Дуков настоя да му бъде издадено съдебно удостоверение, с което да изиска протокола от делото за убийство, което е в Апелативен съд – София, тъй като Евтим Каламски обжалва осъдителната си присъда. След като направените доказателствени искания бяха уважени от съдия Калина Иванова, следващото заседание бе насрочено през септември.

Както „Струма“ писа, бившият полицай по охрана на обществения ред в РУП – Петрич Евтим Каламски бе признат за виновен на първа инстанция за убийството  на Димитър Груев. Драмата се разигра на 4 декември 2012 г. около 23 часа пред дискотека “Фантазия”, стопанисвана от съпругата на полицая Любка Каламска. Същата вечер той не бил на работа и отишъл в заведението.

Според прокуратурата до фаталния инцидент се стигнало, след като Димитър Груев се сбил със Стоян Марков и Богомил Кунгалов, а после отнесъл бой и от полицая. 30-годишният мъж издъхна в локва кръв след множеството ритници, юмруци, удари и мачкане. Първоначално за убийството бяха обвинени и тримата, но впоследствие се прекрати разследването срещу  Богомил Кунгалов и Стоян Марков, които станаха свидетели, а Евтим Каламски – подсъдим.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА