39-годишният Валентин И. от Разлог, заловен преди пет месеца да шофира с подправена шофьорска книжка, получи наказание пробация. Мъжът бе изправен на подсъдимата скамейка в Районен съд – Разлог и съден за това, че съзнателно се е ползвал от неистински официален документ – свидетелство за управление на МПС с подправена дата на издаване.

Заради многобройните смекчаващи вината обстоятелства, признаване на вината и решаване на делото чрез споразумение между страните мъжът отърва предвиденото по закон ефективно наказание и то бе заменено с пробация за срок от три години. През целия период на наказанието обвиняемият ще се подписва пред пробационен служител 2 пъти седмично и ще прави периодични срещи с такъв. Освен това в срока на наказанието Валентин И. ще полага по 100 часа безвъзмезден труд годишно в полза на обществото.

Обвиняемият Валентин И. е установен да шофира с подправена шофьорска книжка през месец февруари тази година. Управляваният от мъжа автомобил е спрян за проверка от служители към РУ – Разлог в село Краище, община Белица. При направената справка в системата за правоспособността на водача и представените им документи органите на реда установили, че свидетелството за управление на МПС е с подправена дата. Мъжът е задържан, а срещу него е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 316 от НК. Срещу него е взета мярка за неотклонение – подписка, която след постановяване на наказанието пробация е отменена.

ИВА ГЕОРГИЕВА