320 млн. лв. във ваучери за храна и тази година ще бъдат предвидени в държавния бюджет.

Сумата остава непроменена, но въпреки това фирмите ще могат да раздават допълнителни възнаграждения на служителите си под тази форма за поредна година.

Ваучерите за храна са най-предпочитаният метод от фирмите в България за предоставяне на допълнителни месечни доходи на служителите. Този вид социална придобивка за работниците е регулирана от наредба №7 на финансовото министерство от 2003 г.

Причината е, че за работодателите има редица предимства - оптимизират разходите, повишават мотивацията и ефективността на служителите и подобряват цялостния имидж на компанията.

Недостатъците са за държавата. От това перо в държавната хазна не постъпват данъци.

Към днешна дата максималният размер на ваучерите е 60 лв. месечно. Сумата обаче може да се използва само и единствено за покупката на хранителни продукти, без алкохол и цигари, които са акцизни стоки, обяснява "Монитор".

"Ваучер Храна" обаче не е безлимитна услуга. Още миналата година финансовият министър Владислав Горанов заяви, че няма как да е иначе, защото по този начин ще пострада бюджета. Тогава той алармира и че има некоректни работодатели, които намаляват възнагражденията на служителите си с размера на ваучерите.

Така към днешна дата около 400 000 работници получават храна, а лимитът е 320 млн. отпуснати средства от бюджета. Сумата беше увеличена през 2015 г., когато депутатите гласуваха 20 млн. лв допълнителни средства.

Синдикати обаче настояват сумата да скочи с още 30 млн. лв. Това, разбира се, няма как да стане, тъй като бюджетът за догодина вече е гласуван от Министерския съвет.

Според експерти от министерството увеличение на квотата не се налагало, тъй като имало неусвоени индивидуални квоти за тази година. Освен това пазарът на ваучери за храна бил достигнал границите на насищане на услугата.