Президентът Румен Радев се срещна в Ню Йорк с представители на ръководствата на американски компании - индустриални гиганти, водещи в своите сфери на комуникациите, информационните технологии, застраховането, финансите, енергетиката, предаде БНР.

Държавният глава обсъди с тях възможностите за инвестиции у нас. Той се информира какъв е интересът на американските фирми и им представи предимствата за бизнес в България.

"Има конкретно инвестиционно намерение. Част от компаниите бяха такива, които имат вече своето присъствие в България и са в процес на вземане на решение дали и как да разширяват своето участие в България", каза президентът.

"Други са такива, които изследват възможностите. Говорехме за конкретни предложения, но в момента не искам да го споделям. Чакам да дойдат тези компании, в България, изразиха своята готовност", добави Румен Радев.

За увеличаването на американските инвестиции в България президентът Радев разговаря вчера и с президента Доналд Тръмп. Двамата разговаряха по време на официалния прием за ръководителите на делегации в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, домакин на който бе държавният глава на САЩ.

Страната ни очаква много повече американски инвестиции, защото когато се говори за индустриално сътрудничество, което върви успоредно със сделките за придобиване на въоръжение, трябва да има и конкретни параметри, а към момента за България те все още не виждат, коментира след срещата Румен Радев.