Обещаваният от синоптиците топъл септември дава шанс на туристическия бизнес у нас да удължи сезона, а на летовниците - да се радват на по-евтина почивка.

През този месец цените на нощувките традиционно падат, като сега намаленията са между 10 и 30 на сто, а след 15 септември се очаква да стигнат и до 50%.

"Септември е много хубав месец, нискотарифен. Много хора казват - чакаме първия учебен ден, дъждове Е но прогнозите за сега са хубави", коментира пред Нова тв Павлин Косев, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна.

По думите му, всеки хотел определя цените различно, но намалението ще е между 10 и 20%. В белязаното от коронавируса лято 2020 най-предпочитани бяха малките места за настаняване - къщи за гости, семейни хотели, къмпинги. Голяма част от комплексите в курортите дори не отвориха. Плажовете се пълнеха най-много през уикендите.

"Тази година намалихме цените с около 10-15 %, понеже оборотите паднаха драстично с около 40-50 %. През септември също ще имаме отстъпки - уикенд пакети. Около 60% от гостите ни са уикенд туристи", обясни Димитър Иванов, управител на къща за гости.

Специални ценови пакети хотелиерите са предложили за септемврийските празници - 6 и 22 септември.

Традиционно почивката поевтинява най-рано на юг. В Приморско например повечето хотели са намалили цените с 10-15 % още преди седмица-две. Бонуси има за семейства с деца.

В хотелите с по-малко звезди и почивка на база нощувка и закуска - поевтиняването влезе от началото на месеца. В делнични дни може да се стигне дори до 50 на сто намаление при 30 на сто през уикенда.

Справка в туристическите сайтове показва, че в Слънчев бряг има предложения за ол инклузив на цена от 32 лева на ден, а в Златни пясъци - за 37 лв.

Еднодневен пакет със закуска, вечеря и ползване на басейн в Царево струва 35 лв., а нощувка в Несебър може да се намери и за 15 лв.

Оферти на цени между 15 и 20 лева има и в други малки курорти на юг като Приморско и Лозенец.