Инвеститор иска да построи 8-етажен блок в столичния район "Младост" 1. Този път мястото на новия строеж ще е на кооперативния пазар, който от 1999 г. е придобит от частната фирма "Алко" ЕООД с управител Васил Котов. Тревожната информация огласи общински съветник в своя профил във Фейсбук.

БГНЕС потърси главния архитект и кандидат за кмет на "Младост" арх. Стефан Стефанов за повече информация по случая.

"На този етап има внесено мотивирано предложение за изменение на регулацията и застрояване на този имот. В това предложение - освен че се урегулира имота, има и нова сграда, която е дадена за застрояване. Определено има опасност, ако тази процедура стигне до край в следващите няколко месеца, един ден пазарът да изчезне и ние да нямаме пазар в "Младост" 1", заяви Стефанов.

На въпрос на БГНЕС дали тържището може да бъде преместено, ако се наложи, кандидатът за кмет на района каза, че към момента общината не разполага със собствен терен, който да се намира на такова комуникативно място и да е с тези мащаби.

Стефанов посочи, че към момента предложението е разгледано на районен експертен съвет по устройство на територията, като от там са отправили пет забележки. Те вече са изпратени до главния архитект на София Здравко Здравков. Според Стефанов, обаче, те ще бъдат отстранени, и тогава ще се премине към процедура по допускане на реализиране на строителството.

"На мястото на пазара ще бъде изградена жилищна сграда на 8 етажа. Освен това изходът на метростанцията в "Младост" 1 попада в този частен терен. Това е вторият такъв казус, след като в „Младост" 3 се появи първата частна метростанция", подчерта той и добави, че към момента има уверение от инвеститора, че няма да иска премахването й. Това, обаче, не кореспондира с подадените от него документи.

Стефанов каза, че когато станал гл. архитект на район "Младост", "цъкащите бомби" с проблемните терени в района били около 10. По думите на създадената работна група от кмета на града Йорданка Фандъкова, обаче, подобните проблемни терени вече са над 30.

"В най-кратки срокове всички тези казуси ще бъдат локализирани. Ние работим по тях отпреди 2 години. От тогава се опитваме да намерим възможност всички имоти, които са проблемни, да бъдат заменени с терени на други места, за да може тези казуси да не продължават да дразнят жителите. Това ще се случи и аз ще работя само в тази посока. В другата посока ще работим затова да има консенсус и баланс между желанията на инвеститора, и това, което е добро за гражданите", обясни Стефанов.

Търговците на пазара от нас научиха за заплахата пазарът да изчезне.

"Тук работят толкова хора и семейства. Как да не ни притеснява? Аз съм от 24 години тук. Как няма да ме притеснява? Стига вече с това застрояване!", заяви Валентина Атанасова и се обърна с призив към инвеститора да не бута пазара.

"Бях в отпуска и не съм чул. Не е хубава тази новина. Дребният бизнес загива, хората няма какво да работят. С тези блокове тук вече няма къде да се диша. Стана като на Слънчев бряг", каза Емил Арнаудов и добави, че ако пазарът бъде премахнат, ще си търси работа в друга област.

В четвъртък, от 18 ч., недоволни граждани ще излязат на протест до метростанцията, за да заявят, че не желаят пазарът им да бъде премахнат и на негово място да се появи поредният блок в "Младост", който ще доведе до нови проблеми с трафика и задръствания в района.