Заради африканската чума се затягат мерките за биосигурност за отглеждане на прасета както в промишлени ферми и в малки семейни ферми, така и в стопанства тип заден двор.

Новите мерки се обсъждат от работна група на Агенцията по храните и земеделското министерство.

Регистрацията на стопанствата тип заден двор ще стане задължителна. Това става ясно от брошура на агенцията. Регистрацията ще струва само 1 лев на прасе. Процедурата включва подаване на заявление до Областната дирекция по безопасност на храните, документ за собственост (наем), осигурено обслужване от ветеринарен лекар, становище от кмета на населеното място.

В едно стопанство ще могат да се гледат до три броя свине за угояване за лични нужди, досега разрешени бяха до 5 животни. Няма да се позволява отглеждане на свине майки и некастрирани нерези в тези стопанства. Забранява се придвижването на животни към други стопанства, кланици или транжорни.

Ще има и специални изисквания и към кочините. Те трябва да са стабилни и също да не позволяват достъп на други животни. Ще има и изисквания и за водоснабдяването на обектите – то трябва да е от собствен или централен водоизточник, пише "Монитор".

Въвеждат се и специални изисквания за дезинфекция. На входа на помещението ще трябва да има дезинфекционна ваничка за обувки. Стопаните освен това ще трябва да сменят дрехите и обувките си преди влизане в кочината и ще трябва да дезинфекцират ръцете си преди влизане и излизане.

Въвежда се забрана свинете да се хранят с кухненски отпадъци, т.нар. от стопанините "помия".

Към днешна дата чумата отнесе всяка пета свиня и унищожи 1/5 от свиневъдството у нас. Умъртвените прасета са над 131 000.

От началото на годината досега са регистрирани общо 35 огнища при домашни свине.