Ваучери за почивка в България ще могат да предоставят работодателите на своите служители от следващата година като добавка към заплатата. Те ще са същите като тези за храна, които дават в момента много фирми, обяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Той твърди, че е получил уверението от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и от министъра на финансите Кирил Ананиев, че това ще залегне в бюджета за следващата година с цел стимулиране на пътуванията във вътрешността на страната.

Общата сума, която е предвидена, е 250 млн. лева, уточни Драганов в интервю пред "Телеграф".

Идеята е хората да получават през месец по 120 лева ваучер за ваканция в страната. В момента такива се дават само за пазаруване на храна и стоки от магазините, като те важат и в някои ресторанти.

Така освен ваучерите за храна ще се предоставят и такива за ваканция. В края на определен период пък хората ще имат натрупани суми от тези купони и ще могат да ги ползват в хотелите в страната.

За целта ще е необходимо фирмите, които емитират купоните за пазаруване, да изработят и такива за ваканция.

Работодателите, които искат да плащат част от възнагражденията под формата на ваучери за ваканция, няма да дължат корпоративен данък върху тях, а работниците съответно данък доход.

През тази година за първи път се предоставят ваучери за почивка у нас. Те залегнаха в Закона за извънредното положение. От тях обаче можеха да се възползват само хората, които са на първа линия в борбата срещу разпространението на коронавируса - лекари, медицински сестри, полицаи и други. Стойността на тези купони бе 210 лева за седемдневна почивка у нас.

Дават ваучери по 210 лв. за почивка на море, ето за кого