Пловдив е сред най-бързо развиващите се области в рамките на настоящия икономически цикъл, най-вече благодарение на бързото разрастване на индустрията и настъпването на местния пазар на няколко големи индустриални предприятия и подобряването на позициите на съществуващите. Това каза за Glas.bg Адриан Николов, икономист в Институт за пазарна икономика (ИПИ).

По думите му областта е на пето място по БВП на глава от населението според последните данни за 2017 г., с 12,1 хиляди лева. Той съобщи още, че най-показателни за развитието на икономиката последните години са данните за пазара на труда, където безработицата миналата година е достигнала 3,6%, на фона на 5,3% средно за страната, а заетостта на хората в активна възраст е 70%.

Същевременно, Пловдив е и сред лидерите по чуждестранни инвестиции, с над 2800 евро на глава от населението с натрупване към края на 2017 г.

"Очаквано, в този етап на икономическия цикъл областта успява значително да подобри икономическото си състояние спрямо кризисния период, но въпреки това все още има свободен трудов ресурс, който да позволи на фирмите да разширяват дейността си в средносрочен план, за разлика от някои други области, и особено столицата", обясни Николов.

Голямото предизвикателство понастоящем е привличането на фирми, които развиват дейности с по-висока добавена стойност и разширяването на сектора на услугите (особено високотехнологичните), които засега са съсредоточени предимно в София.

Качеството на живот в областта

"Комплексното измерване на качеството на живот е нелека задача, а в България не се прави систематично. Заплащането е възможна отправна точка, а в Пловдив то е сред по-високите в страната – малко под 1100 лева месечно през различните месеци на 2019 г.", уточни икономистът.

Същевременно, покупателната способност на заплатите в областта е по-висока от тази в столицата, особено що се отнася до хранителни стоки. "Трябва да се спомене и относително добрата инфраструктурна свързаност на областта, която и отчасти благодарение на географското ѝ разположение осигурява относително лесен достъп до всички части на страната", поясни още той.

По думите му в по-лоша светлина Пловдив се представя откъм достъп и качество на образованието, най-вече заради големите (спрямо средните) дялове на отпадналите от образователната система и на второгодниците. По-високите заболеваемост и детска смъртност също говорят за относително ниско качество на здравните услуги. Същевременно, Пловдив е сред областите с по-активен културен живот и относително добър достъп до култура в страната.

Бедността в региона

"Според последните данни в риск от бедност през 2018 г. са били 20% от населението на Пловдив, спрямо 23% средно за страната; този показател обаче се е подобрил чувствително, спрямо 46% за областта едва преди 5 години. Струва си да споменем и материалните лишения, където Пловдив е с малко по-висока стойност спрямо средната за страната – 23% от населението спрямо 21%, но и тук се наблюдават чувствителни подобрения", споделя още Николов.