Атаката по рафинерии в Саудитска Арабия удари България с по-високи цени на горивата, като дизелът пак ще е над 2,30 лв.

До края на седмицата се очаква поскъпването и на бензина у нас след рязкото увеличение на петрола заради терора.

В понеделник при отварянето на борсите в Азия нефтът се вдигна с 20%, но по-късно цените се поуспокоиха, като ръстът остана в рамките на 10%.

Според експерти това означава, че горивата у нас ще се увеличат с 6 ст. на литър.

Само преди седмица цената бе паднала до най-ниското си ниво от 7 месеца и масовият бензин А95 се продаваше под 2,20 лв., а дизелът бе 2,25 лева по големите вериги бензиностанции.

Според неофициален източник на Ройтерс възстановяването на пълния капацитет на Саудитска Арабия може да отнеме седмици и месеци, а не дни.

Заради атаката компанията Aramco загуби продукция за около 5,7 милиона барела на ден. Това доведе до загубата на около 50% от добива в Саудитска Арабия и на 5% в световен мащаб.

"Всичко сочи към Иран", заяви бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Според него експертите у нас могат да предвидят кога ще свърши петрола в българските бази, който вече е закупен на определена цена.

"С пристигането и зареждането на новия петрол, ще дойде и увеличението в цената", категоричен бе той.

Керемедчиев поясни, че Иран има възможността и стратегията да разпалва конфликти със съседите си, а евентуално затваряне на морския път през Ормузкия пролив, може да доведе до недостиг на черното злато в световен мащаб.

"Ситуацията в момента е извънредна за петролния пазар. От 10 години се занимавам с горива и досега такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ. Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол. И все още не е ясно за колко време може да бъде възстановено това производство", коментира пред Нова тв Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Той смята, че поскъпване на цените на горивата на бензиностанциите ще има.

"С колко ми е трудно да прогнозирам. Ако има нещо, то ще е в рамките на няколко жълти стотинки", заяви експертът.