PPF Group N.V. обяви, че изцяло притежаваните от компанията дъщерни дружества са подписали споразумение с Central European Media Enterprises Ltd (NASDAQ/Пражка финансова борса: CETV) ("CME") за придобиването на CME, съобщиха от компанията, собственост на най-богатия чех, Петр Келнер.

CME управлява телевизии в България, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Сделката е обект на обичайните процедури за одобрение, включително от акционерите на CME, Европейската комисия и националните регулатори в някои от държавите, където CME оперира.

Компанията ще бъде придобита от фонда PPF за близо 2,1 милиарда долара, съобщиха официално от PPF Group N.V. на сайта си късно вечерта на 27 октомври.

CME е медийна и развлекателна компания, управляваща водещи бизнеси на пет пазара в Централна и Източна Европа с общо 45 милиона души аудитория.

CME управлява 30 телевизионни канала в България (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring), Чехия (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold), Румъния (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Кишинев), Словакия (TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto) и Словения (POP TV, Kanal A, Brio, Oto и Kino).

"Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", каза Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF по повод обявяването на сделката.

BNP Paribas и Société Générale са консултанти на PPF по структуриране на сделката. Общо 1,15 милиарда евро са изцяло гарантирани от група от банки - BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale и UniCredit.

Компанията J.P. Morgan е финансов съветник, а White & Case LLP е юридически съветник на PPF по придобиването.