Огромният български курорт Слънчев бряг, който остана без чартърни полети и европейски туристи, се пита какво ще е бъдещето на масовия туризъм - модел на развитие, съсипан от коронавирусната пандемия, пише "Франс прес".

В разгара на сезона поне половината от хотелите в най-големия български черноморски курорт останаха затворени.

Ограниченията за пътуване попречиха на летовниците от северните страни, особено британците, които искат да се възползват от слънчевите лъчи на ниска цена.

"Слънчев бряг е създаден за почивки на пълен пансион, организирани от туристическите агенции", коментира пред АФП председателят на Съюза на собствениците на хотели в курорта Пламен Копчев.

За да бъдат изцяло заети хотелите, които се извисяват над 5,5-километровия залив с фин пясък, са необходими поне 100 полета на ден, твърди петдесетгодишният специалист. А миналия месец са кацнали едва 400 самолета.

Според 35-годишната учителка от Чехия Ленка Свободова хотелът, в който е настанена, е запълнен на едва 15%.

"Барът е отворен и това ни устройва“, казва тя, придружена от двама приятели.

Амбулантните търговци на надуваеми пояси във формата на фламинго, аниматорите, инструкторите: сезонните работници, които са пристигнали в курорта, стоят бездейни.

Стотиците подредени шезлонги и тръстикови чадъри не се използват.

"Оборотът ни спрямо миналата година спадна с 90 процента“, оплаква се Неделин Янков, управител на бар на плажа в този курорт, наричан славянската Ибиса, където младите хора обикновено идват да се забавляват на невероятни ниски цени, коментира агенцията.

Европейските туристи изоставиха Слънчев бряг, а българите са малко, констатира с горчивина той. Никой не би могъл да си представи толкова трагичен срив, който няма прецедент, допълва Янков.

"България е най-бедната страна в ЕС. Туристическият сектор осигурява 12 процента от брутния вътрешен продукт на страната като за миналата година България е посетена от 9,3 милиона туристи", припомня АФП.

За да бъде спасен летният сезон, българското правителство субсидира туроператорите, предлагащи чартърни полети, и отвори врати за туристи от съседни страни, които не са членки на Европейския съюз, а също и за израелци и кувейтци, които представят отрицателен тест за COVID-19. Тези усилия обаче не доведоха до желания резултат, пише в материала си агенцията.

Има опасност 70% от хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци да останат затворени