Добра новина за страната ни навръх 3 март. Рязко понижение на цената на доставяния у нас руски газ обявиха управляващите днес.

„Газпром“ днес ни върна подписан договор с най-голямото намаление на цената на природния газ, което е с над 40%", каза премиерът Бойко Борисов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че постигнато едно безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. „Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат“, каза енергийният министър.

„Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44,04 лв. е намаление в размер на 40,3%, посочи началникът на дружеството Николай Павлов, предаде бТВ.

Освен това, новата ценова форма с хъбова индексация ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август и „Газпром“ ще връща на „Булгаргаз“ суми, които пък ще стигнат и до клиентите на българската компания. Това ще стане в едномесечен срок след решение на КЕВР за новите цени.

Очаквайте подробности!