Лош резултат за България от гласуването по пакета "Мобилност" в комисията по транспорт на Еворпарламента – той няма да бъде върнат на еврокомисията.

Следва ново гласуване идната седмица, след което текстът вероятно ще премине на етап тристранни преговори между европейските институции.

Изненадващо беше съотношението на силите днес в комисията по транспорт – 2/3 от гласовете бяха „против” предложението на българските евродепутати пакетът "Мобилност" да бъде върнат към ЕК.

Решаващ се оказа вотът на депутати от крайнодесни политически формации, предимно от Германия и Франция, съобщи bTV.

Българските евродепутати смятат, че оттук нататък е необходимо да се направят компромиси с някои от исканията ни, за да могат да отстояват приоритетите за българските превозвачи.

Пакетът няма да се приеме поне до старта на работата на Европейска комисия на 1 ноември. Предстоят преговори между ЕК, ЕП и Европейския съвет, които трябва да постигнат компромисно решение.

През първата половина на следващата година Съветът на ЕС ще се председателства от Хърватия, а България би имала интерес въпросът да се реши до лятото, преди Германия да поеме председателството.

"Докато има шанс, ще се опитаме да обърнем мача", заявиха нашите представители в европарламента.

Пакетът "Мобилност" стигна дотук, след като бе връщан няколко пъти в транспортната комисия, а българските превозвачи организираха десетки протести срещу него, на два пъти бяха и в Брюксел и Страсбург, палиха и тирове, но засега гласовете им остават нечути.

Транспортният бранш у нас нееднократно призова българските и европейските институции да предприемат мерки, защото това ще изяде хляба на 500 000 български семейства.

Пакет "Мобилност" предвижда по-високи командировъчни за шофьорите, както и камионът и шофьорът да се връщат в страната на произход на всеки четири седмици.

Снимка: БГНЕС