Към момента на пазара инвеститорските и строителни компании са стабилни и почти няма риск от това, да не се приключи строителството в срок. Така старши-брокерът Таня Конакчиева от бутиковата агенция за недвижими имоти Brain Trust успокои купувачите на жилища на зелено.

Какви са съветите за купувачи и продавачи на жилища и тенденциите в пазара на брокер с 15-годишна практика?

"През последните месеци пазарът е стабилен по отношение на търсене, предлагане и ценови нива. Засилва се търсенето на жилищни имоти, с цел собствено ползване, а тенденцията за закупуване с инвестиционна цел намалява", допълни тя.

Според Конакчиева до края на годината ще се наблюдава стабилност в цените, т.е. няма да има покачване, което дава спокойствие на купувачите и сделките се случват нормално и без притеснение.

По думите ѝ все повече се предлага ново строителство, тъй като почти са се изчерпали предложенията за жилища в завършени и по-стари сгради.

Тя обясни още, че търсенето е основно на жилищни имоти за собствено ползване. Засилило се е и строителството на нови сгради и комплекси. Изискванията на клиентите също са повишени, затова и строителните компании все повече предлагат сгради с клас на довършителните работи – среден, над среден и лукс.

Защо спокойният тон и честността са толкова важни за един брокер?

"Разговорите с клиентите трябва да са леки, непринудени, без ни най малка нотка на пресиране. Трябва да си безусловно честен с клиента. Дори и да не му харесва това, което ще чуе, той оценява честността, защото надуши ли лъжата си отива на мига и после нищо не може да го върне", обясни старши-брокерът за необходимостта от занаята си.

Съвети за купувачи и продавачи на недвижими имоти

Купувачите трябва подберат добре консултант, на който да се доверят. Във всички случаи, комисионът, който ще платят, е оправдан - за времето, което ще им бъде спестено в търсене на добри предложения, както и на следващ етап, за усилията при финализиране на сделка.

Със сигурност трябва и да искат предварителна среща, в която да се обсъдят всички детайли и стъпки.

Продавачите от своя страна трябва да се вслушват и също да се доверяват на брокерите при определянето на адекватна и справедлива пазарна цена, за да се реализира сделка в рамките на разумни срокове, а не просто да потъне в небитието и да се влачи с години или изобщо да не се осъществи.