Два от регионите в България отбелязват ниво на безработица, което е под средното за Европейски съюз. Това показват данни на Евростат за 2019 г..

През миналата година средната безработица в Съюза е 6.7%. В 66 еврорегиона нивото е под 3.4 на сто, което е половината от средното за ЕС, пише в. Монитор. Така от общо 239 региона, участвали в проучването, над една четвърт от тях са с по-ниска безработица. 22 от регионите първенци са в Германия, 11 в Полша, 8 в Нидерландия, 7 в Чехия, 5 в Австрия, 4 в Унгария, 3 в Румъния и по 2 в Белгия и България. Италия и Словакия също са част от лидерите с по 1 представителен регион.

У нас двата региона с добри резултати са Югозападният и Южният централен със съответно 2.3% и 3%. Значително по-лошо се представят Северозападният (10.9%) и Североизточният регион (5.9%), макар и двата да отбелязват спад в данните спрямо 2018 г.

Лидерите в класацията са Чехия, Хърватия, Германия, Унгария и Полша. В Чехия 4 региона имат ниско ниво на безработица – Прага и Централна Бохемия (и двата с 1.3 на сто), следвани от Югозападен (1.5%) и Североизточен регион (1.7%). Унгария е представена от 1 регион, след който е още един чешки, а Германия има 5 региона с ниска безработицата. Последните два региона са отново в Унгария и в Полша.

От друга страна, най-висока безработица има в регион във Франция (30.1%), в два региона на Испания и още 2 в Гърция. В списъка участва и Италия с 3 региона с лоши резулати от между 20-21 на сто ниво на безработица.