Общинският съветник от "Демократична България" Методи Лалов обяви, че общинските предприятия са затънали в дългове.

"Най-голяма част от тях са на Топлофикация "София". Към днешна дата са над 800 милиона лева. Предишният общински съвет не са попречили Топлофикация да не затъне още повече. При всички случаи това е проблем на мениджмънт и контрол. Искаме бавно и спокойно да се обясни къде е проблема", настоя той.

Според него има различни мерки, които могат да доведат до подобряване работата на общинските дружества.

"Дълговете на общината и дружествата са равни на годишния бюджет. Вие имате една фалирала община. В момента, в който някой реши да задейства кредиторите да си потърсят вземанията, общината ще бъде блокирана", категоричен бе той.

Лалов също така призова столичните общинари за по-конструктивна работа и по-добро управление.

Той коментира и заповедта на министъра на околната среда и водите от 2017 година за намаляване площта на Природен парк "Витоша", която бе оттеглена тогава.

"За съжаление оттеглянето бе направено по начин, който да позволи отменянето му от съда. Днес то отново заплашва територията на парка. Тези територии ще бъдат върнати на хората, които могат да ги застроят", предупреди Лалов.

"Има как да бъдат обезщетявани собственици, когато имат собственост върху публични терени", обясни той.

Лидерът на градските социалисти от БСП-София Калоян Паргов обяви, че е наложително да се свика спешно изслушване на ръководството на "Топлофикация София" заради оставката, която бе депозирана от изпълнителния директор през вчерашния ден.

Според него трябва изборът на изпълнителен директор трябва да се провежда чрез конкурс.

Шефът на столичното парно хвърли оставка. Мотиви: Няма!

"Ще държим тази конкурсна процедура час по-скоро да бъде задействана. Практиката директори на различни общински дружества да си подават оставките по лични причини не е от вчера. Финансовият одит на дружеството също е задължителен предвид размера на дълговете", поясни той.

Николай Стойнев, който е председател на комисията по икономика в СОС и представител на ГЕРБ, обясни, че е избран в.и.д. директор, защото Топлофикация е едно от най-важните дружества.

"От днес нататък предстои формирането на комисиите в СОС и изслушването на дружеството за предприетите действия по осигуряването на отоплителния сезон и какви са плановете за бъдещото развитие", допълни той.