Една от тенденциите, които ще се преследват в работата в бъдеще, е гъвкавостта – къде и кога да се работи. Според проучване на „Society for Human Resources management“, през 2019 г. 27% от компаниите, които търсят служители чрез платформата FlexJobs, предлагали работа от разстояние на пълен работен ден. Това е с 20% повече от организациите, които са предлагали гъвкава ангажираност през 2016 г. Информацията е публикувана в статия на електронното издание CNBC.

От FlexJobs потвърждават това, че грубо 95% от обявите все още имат изискване за местоположението на служителя – за град, щат, определен район в държавата. Така работникът би могъл да посещава офиса на работодателя за персонални срещи.

„Надпреварата за гъвкавите позиции може да е голяма“, казва Бри Рейнолдс, кариерен мениджър във FlexJobs, цитиран от bg-voice.com. Тя споделя, че хората, които търсят работа, трябва да подчертаят уменията си за работа в екип, за да се откроят от останалите кандидати.

„Когато изпращате кандидатурата си за работа, трябва задължително да включите информация за опит на подобна позиция, вашите умения за комуникация, съвместна работа и боравене с технологии – работа онлайн, програми за ръководене на проекти и други“, казва тя.

Ето някои от най-често срещаните професии, които могат да бъдат практикувани от всяка точка на света, според FlexJobs, както и каква е заплатата за тях:

Продуктов мениджър с годишна заплата 82 916 долара годишно

Продуктовият мениджър отговаря за стратегията, развитието и пускането на продуктите. Те често управляват екипи, преглеждат бюджети. Налага им се да работят в няколко отдела като „Маркетинг“ и „Дизайн“.  Този тип професия изисква доста работа с хората от компанията.

Мениджър бизнес развитие с годишна заплата 71 968 долара

И при тази позиция работата е екипна. Тези мениджъри създават бизнес планове, управляват клиентски акаунти и се стремят да удовлетворяват желанията на клиентите. Всичко това изисква добри умения за комуникация.

Хората на тези позиции идват с няколко годишен опит в маркетинга и продажбите. Това е добре за компаниите, в които се работи от разстояние и които искат да са сигурни, че служителите идват със знания и са способни да работят добре.

„Често се предполага, че този тип работа трябва да бъде на свободна практика“, казва Рейнолдс.

„Професиите от разстояние изминаха дълъг път по отношение на фокусирането върху областите на екипната работа и сътрудничеството. Компаниите, особено тези, които работят по този начин, полагат големи усилия, за да може работата в екип, добрата комуникация и сътрудничеството да бъдат на преден план в дейността им“, допълва мениджърката от FlexJobs.

Софтуерен инженер със заплата 71 145 долара годишно

Тези служители създават много повече от просто уебсайтове. Програмистите имат високи заплати, независимо дали са в офис, или работят отдалечено. На някои от най-конкурентните пазари за ИТ, софтуерните инженери от различни специалности печелят над 150 хил. долара, според данни на платформа за набиране на технологии Hired.

Маркетингов мениджър със средна годишна заплата 64 500 долара

US News & World Report определи маркетинговите мениджъри, които създават маркетингови кампании и стратегии, като една от най-добре платените професии на 2020 г. Тази работа изисква бакалавърска степен и няколко години опит в сферата. Някои организации обаче предпочитат да наемат професионалист с магистърска степен в тази област.

Дизайнер на учебни програми

Дизайнерите на учебните програми създават академично обучение и учебни материали. Работата се състои в писане на учебни програми, създаване на онлайн съдържание за курса и използване на обратна връзка за актуализиране на предложенията за курсове. В днешните условия на „стесняващ“ се пазар на труда, работодателите все повече се обръщат към онлайн платформи за обучение, за да задържат текущите си работници, а не да наемат нови, което може да струва скъпо.

Изборът оставаме на Вас.