Влиянието на коронавируса върху пътуванията може да доведе до загубата на 46 милиона работни места в света. Това сочат прогнозите на Групата за действия в областта на въздухоплаването (ATAG), цитирани от Ройтерс

Браншовата организация очаква спадът на пътуванията и бавното възстановяване да застрашат 4,8 милиона позиции в авиацията и 46 млн. милиона работни места - повече от половината от общо 87,7 милиона работни места, които пряко или косвено се поддържат от сектора в отраслите за отдих и развлечение и веригите за доставки.

Знаем, че много работни места във въздушния транспорт и в други области на икономиката, които зависят от авиацията, са поставени в риск, каза Майкъл Джил, който е начело на групата, обединяваща авиокомпании, летища, самолетостроители и други представители на сектора.

Предупреждението идва, след като авиокомпаниите понижиха прогнозите си за въздушния трафик през 2020 година на фона на отново нарасналия брой заразени и ограниченията за пътуване, които помрачават прогнозите (виж по-долу).

Групата авиокомпании оповести, че данните се основават на научните проучвания на Оксфорд економикс (Oxford Economics).

Авиокомпаниите оказват натиск върху правителствата да изоставят карантините и други ограничения за пътуване, които само влошават ситуацията в сектора, а вместо това да въведат бързи тестове за COVID-19 на летищата.

Само един пример за големия спад

Приходите на Air France са намалели със 70% през август, а едва 30 на сто  самолетите й по междуконтинентални полети са били запълнени.

Авиопревозвачът, който е част от френско-нидерландската група Air France-KLM, продължава да губи дневно по около 10 милиона евро, но полага усилия да ограничи загубите.

Пример за смекчаване на удара

Ethiopian Airlines са изгубили постъпления за над един милиард долара заради пандемията, но са успели да се задържат на повърхността, развивайки въздушните товарни превози. Още през март най-голямата авиокомпания на африканския континент се е приспособила, за да отговори на силно нарасналото търсене на въздушни товарни превози. Това й е позволило да смекчи удара от пандемията, заради която пътническият трафик в света потъна с 90 на сто.