45 млн. евро планира да инвестира българската IT компания ScaleFocus в Северна Македения.

Плановете на компанията са в следващите пет години да отвори в страната повече от 300 работни места. Българското дружество възнамерява активно да сътрудничи с организации, университети и компании в Северна Македония, за да допринесе за развитието на информационните и цифрови технологии, заяви премиерът Зоран Заев след подписването на споразумение за сътрудничество, пише Seenews.
 
ScaleFocus ще интегрира своите софтуерни решения в съществуващи водещи продукти на IBM, Oracle, Microsoft, Appian и други световни компании, заяви Заев и добави, че техническият център на компанията в Скопие ще представлява по-нататъшно разширяване на потенциала на компанията.
 
"Инвестицията на ScaleFocus прави Северна Македония важно място на картата на софтуерната индустрия и информационните технологии", заяви премиерът.
 
Пламен Цеков, изпълнителен директор и основател на ScaleFocus, заяви на церемонията по подписването, че компанията е решила да инвестира в Северна Македония заради огромния потенциал на страната и талантливите млади хора, които ще имат възможност да се присъединят към глобалната ИТ индустрия, работейки по европейски проекти за европейски заплати в своята страна.
 
"Вярваме, че по този начин ще помогнем на Северна Македония да се придвижи по-бързо по пътя си към членство в ЕС", каза Цеков.
 
Българската ScaleFocus има офиси по целия свят, включително Великобритания, САЩ, Швейцария, Германия, Израел и Гърция.