Турция - все по-близък победител от битката за новия завод на "Фолксваген". Южната ни съседка и основен конкурент в борбата е обнадеждена, че автомобилният гигант ще предпочете да построи новия си завод именно там.

Причината – среща между висш служител на компанията и президента Реджеп Тайип Ердоган тази седмица, която беше определена като изключително положителна.

Ройтерс съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори за данъчния режим на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от 1 милиард евро.

Производителят на автомобили, който е обмислил да направи инвестицията в България, не е обявил окончателно решение, но източници казаха, че "Фолксваген" е положително настроен за инвестиране в Турция, пишат от агенцията.

Означава ли това погром за България и ще угасне ли последната надежда за страната ни?

Турски източници твърдят, че по време на срещата между Ердоган и служителят на компанията са били преодоляни повечето от проблемите.

"Преди имаше някои малки проблеми, като например данъчните договорености за автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие", каза турският източник.

"Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция", смята той.

Очаква се споразумението да бъде постигнато след няколко седмици и заводът да бъде построен в западната провинция Маниса.

"Вече няма проблем да мислим, че инвестицията ще бъде направена в Турция. Това решение ще бъде обявено много скоро, след като бъдат направени окончателните корекции", казва втори турски източник.

Спекулации, че Турция ще бъде избрана за построяването на завода се появиха още преди повече от месец. Тогава обаче от германския концерн бяха категорични, че България все още е в играта, а надеждите, че "Фолксваген" ще избере нас продължиха да нарастват. Подобно решение ще означава нови работни места в България и доста солиден ръст в икономиката.

Дали обаче турският източник казва истината, предстои да разбере със сигурност съвсем скоро, когато "Фолксваген" официално и окончателно обяви решението си.