България е сред лидерите в света... по скок на фирмените фалити!

България е сред лидерите в света... по скок на фирмените фалити!

Покачването на брутния вътрешен продукт на България ще се забави през 2020 г. до 2,5% спрямо 3,5% през тази година, посочва в свой доклад кредитният застраховател Euler Hermes. Очакванията на компанията за растежа на стопанството до края на тази година обаче бяха ревизирани нагоре с 0,5 процентни пункта, въпреки някои очаквани негативни динамики.

Една от тях е понижаването на темпа на нарастване през първото и второто тримесечие от 4,5 до 3,8%, благодарение основно на потреблението на домакинствата, което, от своя страна, расте в резултат на свиването на безработицата и покачването на реалните доходи. Но при други двигатели на растежа се очаква забавяне. Сред тях е износът, който се очаква да бъде повлиян негативно от забавянето на европейската икономика.

Друг сериозен проблем пред икономиката е спадът в индустриалното производство, който се наблюдава през второто тримесечие (-0,1%) и месеците юли и август (прогнозирано понижаване от -1,7%). Тази тенденция, която продължава вече почти две тримесечия, идва на фона на ръст на индикатора от 3,5% за периода януари-март 2019 г.

Но това не са единствените негативни данни, идващи от сектора на реалната икономика. Според Euler Hermes между януари и август броят на фалитите на компаниите в България е нараснал с 10% на годишна основа, като се очаква до края на годината тенденцията да се запази.

Това вкарва страната в челната категория по нарастване на фалитите, където са също и страни като Словакия, Китай, Чили, Дания и Турция, пише money.bg. Същевременно допълнителното забавяне на икономиката на глобално равнище ще продължи да допринася за проблемите пред бизнеса и догодина.

Особено рискови остават B2B отношенията с румънски и турски компании, а вече в тази категория според застрахователната фирма попадат и руските заради забавянето на икономиката на страната.

"При традиционните експортни партньори на България - страните от ЕС, също се очаква забавяне, а обръщаме внимание и на натрупването на сериозно количество стокови наличности при западноевропейските компании, което може да има директно отражение върху търговските отношения с българските партньори, пропадане на сделки и трудност при разплащанията", казва управителят на Euler Hermes за България Камелия Попова.

Напишете коментар

Облекчение за пенсионери, които се самоосигуряват и продължават да работят след
"Дойче банк" предупреждава

Доларът се обезценява рязко!

През 2021 г. доларът може да се обезцени с една трета. Търсенето на долара като
Въпреки че през последните уикенди се наблюдава масово изнасяне към морето и
Проверки на зеленчукопроизводители започват в страната. Те тръгнаха от района
В хода на двегодишни преговори с "Фолксваген" ние обсъждаме различни
Volkswagen спря плановете за нов завод в Турция. Това съобщи водещият германски