България е сред лидерите в света... по скок на фирмените фалити!

България е сред лидерите в света... по скок на фирмените фалити!

Покачването на брутния вътрешен продукт на България ще се забави през 2020 г. до 2,5% спрямо 3,5% през тази година, посочва в свой доклад кредитният застраховател Euler Hermes. Очакванията на компанията за растежа на стопанството до края на тази година обаче бяха ревизирани нагоре с 0,5 процентни пункта, въпреки някои очаквани негативни динамики.

Една от тях е понижаването на темпа на нарастване през първото и второто тримесечие от 4,5 до 3,8%, благодарение основно на потреблението на домакинствата, което, от своя страна, расте в резултат на свиването на безработицата и покачването на реалните доходи. Но при други двигатели на растежа се очаква забавяне. Сред тях е износът, който се очаква да бъде повлиян негативно от забавянето на европейската икономика.

Друг сериозен проблем пред икономиката е спадът в индустриалното производство, който се наблюдава през второто тримесечие (-0,1%) и месеците юли и август (прогнозирано понижаване от -1,7%). Тази тенденция, която продължава вече почти две тримесечия, идва на фона на ръст на индикатора от 3,5% за периода януари-март 2019 г.

Но това не са единствените негативни данни, идващи от сектора на реалната икономика. Според Euler Hermes между януари и август броят на фалитите на компаниите в България е нараснал с 10% на годишна основа, като се очаква до края на годината тенденцията да се запази.

Това вкарва страната в челната категория по нарастване на фалитите, където са също и страни като Словакия, Китай, Чили, Дания и Турция, пише money.bg. Същевременно допълнителното забавяне на икономиката на глобално равнище ще продължи да допринася за проблемите пред бизнеса и догодина.

Особено рискови остават B2B отношенията с румънски и турски компании, а вече в тази категория според застрахователната фирма попадат и руските заради забавянето на икономиката на страната.

"При традиционните експортни партньори на България - страните от ЕС, също се очаква забавяне, а обръщаме внимание и на натрупването на сериозно количество стокови наличности при западноевропейските компании, което може да има директно отражение върху търговските отношения с българските партньори, пропадане на сделки и трудност при разплащанията", казва управителят на Euler Hermes за България Камелия Попова.

Напишете коментар
captcha

Виж още

Ударна ревизия на Закона за хазарта. В последното редовно заседание на 49-ото
Лихвите по кредитите за жилище тръгнаха нагоре, показват данните на БНБ към
Ръководството на Летище Пловдив участва на престижния международен форум Routes
Професионалното образование съответства на търсенето на пазара на труда, се
Тази година средната цена на агнешкото месо е най-висока в Пловдив – 30
През 2023 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и