От Българската асоциация на заведенията прогнозират масови фалити, ако сега държавата реши и затвори заведенията за три седмици, каквито призиви има от дни, включително и от политически фигури у нас.

Симеонов: Трябва да се затворят училищата и карантината да се удължи

"Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има спорен здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи", пресметна пред БНТ председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

"Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече", посочи още той и призова – предприемането на подобен ход да бъде обмислен добре, включително и с бранша.

"Всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември, даже се чува, че са наети диджеи, хората ще празнуват", настоя Алибегов.

"Както ние предположихме още преди месец, особен здравен ефект от затварянето на заведенията няма. Хората, които не ги е страх, или не вярват в коронавируса, ще намерят начин да се забавляват. Това се случва в къщи за гости, в хотелски комплекси", посочи той.

Вчера Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията настояха в своя позиция за най-строги санкции на установените нарушители на противоепидемичните мерки от страна на бранша.

"Изразяваме нашата подкрепа за действията на МВР и РЗИ при извършените от тях проверки на нощни заведения и се разграничаваме от извършителите на нарушения. Подобно поведение е проява на безотговорност по време на криза и застрашава живота и здравето на хората", се казваше в позицията им.

От БАЗ и СЗБ настояват и да започнат масови проверки на партитата, организирани в частни помещения, на които не се спазват никакви мерки.

Ресторантьори с призив: Проверявайте и частни партита!