233-ма души са били осъдени по актове на кандидата за главен прокурор Иван Гешев от 2006 до 2016г. В този период той е работил в Софийската районна и Софийската градска прокуратура. Тези данни бяха представени от Даниела Машева, председател на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Комисията се събра за да подготви проект за доклад за професионалните качества на единственият кандидат за главен прокурор.

Пак за тези 10 години Гешев е написал 4218 постановления по досъдебни производства и 2969 акта по преписки, също и 230 обвинителни акта. Участвал е и в 711 съдебни заседания.

На 22 юли тази година Иван Гешев беше номиниран за главен прокурор единодушно от Прокурорската колегия на ВСС.

Изводът в доклада е, че Гешев притежава високи професионални качества и стриктно изпълнява задълженията си. Той също така е "носител на изключителни умения за работа в екип и успява да ги мотивира".

"Тези, които очакваха негативни резултати, ще останат разочаровани и трябва да си намерят други сегменти", заяви Иван Гешев. При представянето на проекта за доклад стана ясно, че до ВСС са изпратени 73 становища относно кандидатурата на Гешев, като в 68 от тях той е бил подкрепен. Проектът за доклад е приет 10-имата присъстващи членове на КАК.