Обмисля се подновяване на женските и детските консултации след Великден, както и постепенно връщане на болниците и поликлиниките към пълния обем работа.

"След Великден се обсъждат "зелени коридори" за бременни и малки деца и постепенно връщане на болниците към нормален ритъм при разделяне на потоците чрез обособяване на COVID-отделения", съобщи тази сутрин началникът на националния щаб за борба със заболяването ген. Венцислав Мутафчийски. Той допълни, че ще се възобнови и дейността на Диагностично-консултативните центрове, някои от които са затворили по неясни причини след началото на извънредното положение.

Възобновяването на консултациите и имунизациите е наложително, тъй като ограниченията продължават вече дълго време, обясни Венцислав Мутафчийски. В цяла България женските и детски консултации са спрени от 6 март - първо заради обявената епидемия от грип Б, след това - заради извънредното положение и забраните срещу разпространението на коронавируса. В средата на март властите позволиха на бъдещите майки да се правят някои от неотложните изследвания като ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранния биохимичен скрининг (11-13-а гестационна седмица), както и фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). По преценка на наблюдаващия гинеколог може да се правят и други изследвания.