Превантивни мерки ще предприеме ВиК – Пловдив. Дружеството ще ограничи водовземането от две помпени станции заради възможното отравяне на река Марица, заяви шефът на ВиК пред Спартак Николов. Той заяви, че няма пряка опасност за качеството на питейната вода, но са взети превантивни мерки, предава TrafficNews.

 „Заради възможното замърсяване ограничихме водовзенаето от Сифон Ц в Помпена станция – Юг, както и от Помпена станция – Север.  Имаме достатъчно капацитет от водните кладенци. Усилили сме водоподаването от водния хоризонт Изток 1 и Изток 2, където вода се добива от дълбочина между 50 и 70 метра. Самата водонапорна кула, от която започва просмукването на вода, е 20 метра. Убедени сме, че няма как дори и да има замърсяване, това да се отрази върху питейната вода заради дълбочината на добиването й”, обясни Спартак Николов.

Той допълни, че ще се взимат постоянно проби на водата, която ще се изследва в сертифицираната лаборатория на ВиК,  съвместно с РЗИ.

Припомняме, че мъртва риба изплува в река Марица. От институциите веднага се задействаха, като има опасност отравянето да е токсично.

Откриха много мъртва риба в Марица край Пловдив