Варненски лекар - д-р Николай Христов, реши да сподели със своите пациенти и всички българи "няколко опорни точки и мъдри съвети във връзка с текущата епидемична КОВИД ситуация". Той се препоръчва като един редови общопрактикуващ лекар, който не е официално на „първа линия”, но все пак има "доста вземане-даване с цялата визирана проблематика". Ето какво написа д-р Христов в личния си профил във Facebook:

1. Вирус ИМА! Който не вярва, да се разходи из най-близкото КОВИД отделение. Да пообиколи вътре, да поразговаря със симулантите по леглата там и те така. Без маска разбира се, нали е пич!

2. На гадинката и хареса по нашия край и очевидно няма намерение да си ходи скоро, така че ще трябва да свикнем с новите реалности в живота ни. Доколкото успявам да се ориентирам, по заразност същата се намира някъде по средата между вируса на грипа и причинителя на морбили. За първия обаче имаме специфично лечение, а за втория – ефективна ваксина. За тази гад нямаме нищо от двете. Вярно е, че в 80 % от случаите заболяването протича леко или дори безсимптомно, но изтеглиш ли „късата клечка” ....нещата стават кофти.

При тежките форми пораженията върху белите дробове са жестоки и променят начинът и качеството на живот на засегнатия до живот. Сред „късметлиите” са хората в напреднала възраст, със съпътстващи хронични сърдечни болест и диабет, тези с наднормени килограми, компрометиран имунитет по разни причини. Специално за тези последните и какво точно означава компрометиран имунитет има още много какво да учим. Тепърва ще се изненадваме и от евентуалните дългосрочни поражения, които вирусът ще причини на други органи и системи на оцелелите. Така че за една застаряваща и болнава нация като нашата нещата са сериозни.

3. Пазете се! Няма кой да носи отговорност вместо вас или казано по друг начин: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Специфично лечение няма! Ваксината също е на хоризонта. Далечния имам предвид. Та затова ни остава да се върнем в каменната ера на епидемиологията и борбата с инфекциозните болести. А там в вместо с лък и стрели разполагаме с две основни неща: предпазни средства и карантиниране.

Третото е борбата с усложненията и поддържането на жизнените системи на пострадалите. Това е ново, в 21 век сме все пак. Носете маските, няма по-добро измислено средство на този етап. Шлемовете (ако се използват без маска) по моето скромно мнение не са толкова ефективни, а модерните напоследък модели, които се закрепят на брадичката и покриват само устата са си просто виц. Носете маските така че да покриват носовете ви, иначе е просто отбиване на номера. Носете ги на всички закрити и на повечето открити места, където има струпване на хора, например откритите пазари. Достатъчни са обикновените платнени маски. Просто трябва да са удобни и да стоят стабилно но носа ви. И да се перат от време на време, не само в неделя. Избягвайте големите хипермаркети и моловете в час пик. Въобще всички големи обществени сгради с централен климатик.

Забравете заведенията на закрито, вкл. нощните такива. Едно от нещата, които извади на бял свят епидемията е, че този сектор явно е елемент от националната сигурност на Родината ни, но здравето ви е по-ценно, а самият сектор трябва да поеме своята част от мъката. Мийте си ръцете с повод и без повод. Бъдете спокойни, няма да ръждясат, а и сапунената промишленост ще ви бъде благодарна до гроб.

4. Ако все пак се разболеете – не хуквайте веднага по доктори. Така само ще разнесете заразата. Свържете се с общопрактикуващия си лекар по телефона. Да, трудно е понякога, дори и аз напоследък отхвърлям някои разговори, но при умерена упоритост ще успеете. От него ще получите необходимото ви спокойствие и съвети какво да предприемете. При необходимост и болничен лист може да ви бъде издаден впоследствие. Това също щъркелът на КОВИД кризата ни го донесе като възможност. Пазете себе си, близките, околните и своите лекари. Особено последните сме много дефицитни и резерв няма. Това също стана болезнено ясно покрай вируса. На моите пациенти съм обявил, че ако се разболея и/или ме карантинират, няма да моля заместникът ми да идва в моя кабинет и ще се преглеждат в неговия. А той е на 20 километра от града. Проверих, законно е!

5. Ако за 3-4 дни симптомите не отшумеят – време е за тест, особено пък ако се е появил основният допълнителен алармиращ симптом - Негово Величество ЗАДУХЪТ! Недостигът на въздух при незначителни физически усилия или в покой показват, че нещата в белите ви дробове не отиват на добре. Не разчитайте на безплатен тест от държавата. Във Варна ситуацията е такава, че такъв можеш да получиш само ако си полуумрял и те приемат веднага в болницата. Иначе с различна степен на учтивост те изпращат отстреща в частната лаборатория. Това е положението. Всякак пробвах – и чрез РЗИ, и чрез насочване с направление по каса за инфекционист, и през Спешно отделение ....резултатът е еднакъв. Доколкото разбирам от обмена на информация с колеги – в останалата част на страната е същата ситуация. Така или иначе инвестицията си струва, информацията която се получава от теста ще ни улесни в определянето на бъдещото поведение.

Мислете с главите си! Слушайте какво ви говори здравия разум! Разчитайте на себе си и на своите лекари! Господ е твърде зает напоследък!

P.S. Ако сте впечатлени от умотворенията ми, моля споделете ги и ги причинете и на вашите приятели. Не боли! Благодаря!