Ако в момента сте в Пловдив, а не сте от Пловдив, и сте решили да се поразходите на едно от най-забележителните места под тепетата, значи сте в Стария град. И съвсем естествено е да имате и "естествени нужди". Само че... сакън! Днес е неделя. А в неделя, както и в събота, в Стария град "естествените нужди" са забранени. Няма къде...

Ако клозетната тема ви се струва не особено културна и подхождаща на една културна столица на годината, няма да ви противоречим. Да, не е много културно, още по-малко цивилизовано, да не можеш да се облекчиш, докато разглеждаш културните забележителности на един град. Да се оглеждаш и срамежливо да задаваш на случайно срещнати хора екзистенциалния въпрос "Извинете, къде тук има тоалетна?"

Докато най-накрая не разбереш, че клозет има, но той не работи. Защото е безплатен. А като е безплатен, значи се съобразява с работното време на чистачките в Стария град, които държат ключа за ве це-то. И които в събота и неделя почиват. А работното време в делнични дни е до... 15 часа. Така че - който пик*л, пик*л - след 15 часа ще се стискате! 

Абсурдно ли ви звучи? Такова е! Става дума за двете нули в Стария град, точно на входа към Конюшните на царя. Не че по нещо личи, че това е мястото, където можете да се облекчите - ни табела, ни дявол... Според Онник Агопян – координатор в ОП Чистота, табела имало (някога), красива, дървена, като за Стария град, и... преносима. Няма да гадаем къде е сега, но г-н Агопян обеща пред репортер на Glas.bg, че ще сложат нова.

Колкото до работното време... координаторът в общинското предприятие смята, че хората "в нужда" могат да отскачат до ул. "Железарска" в центъра на града и да си вършат там нуждите, защото тази тоалетна е денонощна. Веднага си представихме как тъкмо си правите селфи на Хисар капия и нуждата ви връхлита, а вие, стискайки се, тичате по калдъръма... до "Железарска". Нямате друг вариант - сваляйте токчетата и бегом до нужника. Той поне е платен и работи винаги.

Според хората, работещи в туристическите магазинчета на "Съборна", тоалетната всъщност работи "когато си поиска". Репортер на Glas.bg направи своеобразна проверка и сам се убеди в това. Самите магазинери пък се чувстват като натрапници, когато им се наложи да ходят по заведенията, вместо да си платят като "нормалните хора". Една от тях ни разказа как й се е случвало да се моли за ключ на чистачка, за да ползва тоалетната - това през официалното работно време до 15 часа...
 
И... на най-туристическото място в Пловдив, и то в годината на ЕСК 2019! Някой беше казал, че знакът за цивилизация и напредък е не книгата, телефонът, интернет или изобретяването на атомната бомба, а... нужникът. Прав е бил!

Припомняме, обществените тоалетни в Пловдив станаха безплатни на 1 април тази година. Тогава от ОП "Чистота" ни увериха, че това в никакъв случай няма да се отрази негативно върху доброто поддържане на хигиената и редовното зареждане с консумативи. Май само забравиха да ни предупредят, че тези "екстри" ще ги ползваме в доста оскъдно количество време. И в никакъв случай през уикендите!