Само ден след като кметът на Сливен Стефан Радев заяви гордо, че е факт, че на територията на общината все още няма потвърден случай на заразен с коронавирус, първият случай в града вече е... факт. Това стана ясно тази вечер на ежедневния брифинг на Националния щаб.

В момента вече се установяват контактните на пациента с първи установен случай в област Сливен, съобщиха от областната администрация.

Пациентът е мъж, жител на града, и се е завърнал от Англия. Откаран е до МБАЛ "Д-р Иван Селимински" от мобилен спешен екип. В момента е изолиран.

Областният управител Чавдар Божурски призова жителите на Сливен и областта да не се поддават на паника, да спазват стриктно хигиена, да извършват дезинфекция на работното място и вкъщи, да ограничат социалните си контакти.

Минути след като бяше обявена новинат, че и в Сливен вече има заразен, хората от града започнаха да публикуват коментари в социалните мрежи, включително и да обявяват местоживеенето на човека, който е заразен. А жена вчера написа във Facebook, обобщавайки тревогите на съгражданите си:

Целият град живеем в стрес и очакване кога най после ще обявите, че градът ни е пламнал от вируса. Толкова хора се завърнаха от чужбина... Не виждам да има дезинфекция на улиците, не виждам да има дезинфектанти за гражданите на възлови места, не виждам да има брой легла и апарати за обдишване в болниците, подобаващо за хиляден град като Сливен... 8 апарата, че това само за 1 село с 500 човека няма да стигнат... Какво правите по въпроса, къде са милионерите в този град, какво прави общината, ръководството на болницата... Всичко е пълно безхаберие....Закупете тестове, изследвайте хората, вирусът ни дебне отвсякъде.. Не ни оставяйте като сираци на съдбата...