Толкова сила и мъдрост струи от този млад мъж, толкова мъка има в иначе засмените му очи, че на човек няма как да не му се стегне душата. Той е един от най-известните онколози в Русия, ръководител на онкологичния център в Санкт Петербург. Андрей Павленко публикува официално писмо във Facebook. Преди две години му беше поставена диагноза рак, който се оказа неоперабилен. Дори след операцията се оказва, че е невъзможно да се победи болестта.

„Моят житейски път приключва! За съжаление болестта ми се оказа по-коварна и нейното развитие през последните 2 месеца не ми остави шанс! Но сега бих искал да предупредя всички, които са на етап лечение - не се отказвайте! Статистиката е упорито нещо и дори с моята диагноза имате шанс да се излекувате. Просто повярвайте в това”, написа Павленко, като отбелязва, че „просто няма късмет”, и помоли хората да подкрепят жена му и децата му.

Павленко написа, че той е бил опора на семейството си, но скоро ще си тръгне и сега те ще се нуждаят от помощта на други хора.„Сега те са оставени сами. Знам, че приятелите ми ще ги подкрепят, но в този случай съм сигурен, че не може да има излишна помощ“, написа лекарят.

В отговор неговите стотици пациенти написаха, че се молят той да има сили да продължи да се бори с болестта. 

Според съпругата на онколога - Анна, тя все още не може да разбере цялата жестокост от присъдата на лекарите.

„За съжаление няма да се получи, сега можете само да го подкрепите. Не дай Боже някой да преживее болката ни“, каза Анна, която се грижи за съпруга си, пред „Московски комсомолец“.

ОБНОВЕНА на 5 януари: За съжаление, часове след като публикувахме писмото на Андрей към неговите пациенти, той си отиде от този свят. Мир на праха му!

Ако гледате това ВИДЕО, значи съм мъртъв... Онкологът Андрей Павленко почина