Спортният тотализатор ще пусне на пазара седем нови моментни лотарийни игри през 2020 г. От „Български спортен тотализатор” (БСТ) ще търсят алтернативни начини за дистрибуция, съобщиха от държавното предприятие.

Припомняме, че от днес влизат в сила промените в Закона за хазарта, с които само държавата притежава правото да организира лотарийни игри. Поправките бяха обнародвани в Държавен вестник днес, с което се прекратяват и лицензите на действащите хазартни оператори.

С обнародването на текстовете лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от БСТ, се прекратяват. Също така от днес се спира и разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от държавния тотализатор.

Окончателно приетите промени в Закона за хазарта също така забраняват продаването на талони за лотария в търговски обекти и в близост до училища. БСТ ще може да организира лотарийни игри единствено в собствени пунктове или пунктове под наем, които са обособени като места специално за тази цел.

Ето защо от тотализаторът правят заявка за „силно онлайн присъствие и нови атрактивни игри“ през 2020 г. на фона на промените в Закона за хазарта. „Новата регулация ни изправя пред предизвикателството да бъдем по-гъвкави и да търсим алтернативни начини за дистрибуция. Разбира се, не сме забравили нашите лоялни клиенти и дългогодишни участници в игрите. Въпреки новите изисквания към точките ни на продажба, ние ще се погрижим те да могат да ни намират на атрактивни и достъпни локации”, коментира Дамян Дамянов, изпълнителен директор на БСТ.

Сред предложенията на тотото сред новите моментни лотарийни игри ще бъде „Моят щастлив ден“, а друга ще провокира участниците да наблюдават с интерес предстоящите летни олимпийски игри в Токио. Новите предложения са насочени най-вече към играчи с приключенски дух. В момента три от игрите на БСТ могат да направят поне трима участници милионери. Това са “Тото 2 - 6 от 49”, “Тото 2 - 6 от 42” и “Тото 2 – Зодиак”, допълват от БСТ.

Припомняме, че хазартният оператор по регламент връща повече от 50% от постъпленията си на участниците в игрите под формата на печалби. Освен това други 33% от постъпленията отиват за подкрепа на спорта у нас.

През 2019 г. БСТ е предоставило на ММС 30 млн. за спорта у нас и още над 25 млн. са преведени като такса в държавния бюджет. Сумата на раздадените печалби само за изтеклата година надхвърля 105 млн.лева.