Вече сте на 38 години сте. Христо сте и така се казвате oт 1980 година. Роден сте не къде да е, а в самата и неповторима столица София, който факт винаги е бил най-великото постижение в живота Ви.

Тъкмо сте завършили висшето си образование в УНСС след близо 15-годишни мъки с висшата математика (тапията от университета също е постижение, но не чак толкова голямо, колкото факта, че сте второ или трето поколение столичанин).

След 20 години пиене на бири с кварталните авери, най-сетне вече се чувствате готов да напуснете дома на родителите си и да започнете самостоятелен живот, изпълнявайки отдавна мечтаната от вас професия - служител в клон на банка.

Но тайничко ви се иска да избягате далеч и да натриете носовете на цялото обкръжение, което до този момент ви е считало за безперспективен столичен лентяй - демонстрирайки им, че може да се оправяте сам. Чужбината е тежка, както знаем от дълбоко докосващата родна литература, а и любовта към татковината не ви дава сърце да я напуснете. Затова идеалната възможност за Вас е да се преместите в друг град.

Само на около 150 километра югоизточно от София се намира Пловдив - идеалната дестинация за Вашия нов дом. Ето ги и самите причини, поради които да се преместите именно в Пловдив.

1. Ще сте в центъра на майка България.

Или почти в него. Пловдив се възприема като естествен културен и икономически център на Горнотракийската низина, и неслучайно някога е бил избран за главен град на, за щастие, просъществувалата твърде кратко време Източна Румелия.

През уикендите за по-малко 1-2 часа ще стигате до значителна част от най-популярните български туристически дестинации, всяка от които поддържа патриотичния дух на поколения българи, без да Ви се налага да прекосявате в продължение на часове дивите шопски покрайнини.

Кеф Ви Шипка, кеф Ви Панагюрище, кеф Ви Смолян, кеф Ви Перперикон, кеф Ви Света гора, кеф Ви безкрайните родопски екопътеки...

2. Морето ще Ви бъде с час и половина по-близо.

Когато пловдивската жега разпери мантията си в района около тепетата, нагорещявайки вековните калдъръми и хилядолетните каменни руини, оставени от съществували някога велики цивилизации, съвсем естествена човещинка си е да турите една пловдивска майна на шефа и на колегите в банката, да сложите джапанките в раничката и да отпрашите към Синеморец, Китен или към Слънчака...

Пътуването с автомобил от Пловдив до Бургас по Бойковата магистрала е към 2 часа, най-много 2 часа и 30 минути, но Вие, разбира се, понеже сте истински мъж, ще вземете това разстояние най-много за час и половина. А дори и да нямате кола, при всички положения пътят ви ще е с поне час и половина по-кратък, отколкото ако тръгнете за морето от столицата.

А ако шефът Ви е зъл експлоататор с рептилски гени и не иска да ви даде отпуск - не се косете. В Пловдив има много чудесни басейни и дори аквапарк - нещо, което липсва в най-големия град в страната, където сте роден.

Там с голямо удоволствие ще можете да отпивате мента, да се наслаждавате на акватичната прохлада и да се любувате на настръхналите зрънца на събиращите тен около вас пловдивчанки.

3. Ще Ви идват по-ниски сметки за отопление.

Сам по себе си това си е един достатъчно ангажиращ мотив да смените Вашата постоянна локация.

Зимата в Пловдив е значително по-кратка, отколкото в столицата. Температурите под тепетата обикновено са с поне 3-4 градуса по-високи, отколкото в София, като характерното за града преобладаващо безветрие допълнително повишава усещането за по-високи температури.

Друг е въпросът обаче, че ако в софийските жеги сте се справяли само с предизвикване на течение между стаите, то в пловдивските лета без вятър, ще ви трябва минимум вентилатор, който все пак ще хаби известно количество електроенергия.

Не само отоплението - в Пловдив всичко е значително по-евтино, отколкото в София. Докато апартамент от 75 квадратни метра в центъра на столицата възлиза на около 80 000 евро, то в центъра на Пловдив апартамент със същата цена струва два пъти по-малко. Дори и ако ви се прияде пица на парче, тя ще ви излезе почти два пъти по-евтино под тепетата (между 1 и 1,50 лева), отколкото на жълтите павета (между 2,50 и 3 лева).

Факт е обаче и, че възнаграждението на труда в Пловдив е значително по-ниско. Докато средната работна заплата през 2015-та в Пловдив е била малко над 800 лева, то в София тя е била с 1/3 повече - 1235 лева, поне според официалните данни на Националния статистически институт.

Но какво са 400 лева по-малко пред възможността да живеете в един от най-красивите европейски градове?

4. Ще живеете в един от най-старите градове в Европа.

"Древен и вечен" - това е девизът на Пловдив. Местейки се под тепетата ще имате възможността да се разхождате по същите улици, по които са се разхождали и представители на хилядолетни цивилизации.

Пловдив вероятно е най-старият и все още населен град в Европа, съперничейки си за първото място с гръцките Аргос и Атина. Сигурните доказателства на този етап разкриват, че Пловдив съществува от 4-ото хилядолетие преди Христос, която го прави осмият най-стар и все още съществуващ град в света, нареждайки се непосредствено след Йерихон.

Но да се върнем в съвремието.

Та ако през уикенда срещнете някое старо софийско гадже по Главната и Ви се прииска да възобновите спомените си от лятото на 2010-та, когато я поканихте във Вашата палатка на къмпинг "Ягода", ще може да си спестите парите за дрешки, които тя обезателно ще поиска да ѝ купите, в случай че останете с нея на търговската улица с единствената цел да изпробвате издръжливостта на новия си пловдивски матрак.

Вместо да ѝ пазарувате одежди от Главната, просто я разведете из Римския одеон, Античния театър, Римския форум, Античния стадион, Ейрене и Небет тепе. После я разходете и по калдъръмите на Стария град, където, тя ще е принудена от релефа на атракциона, който ще е в пълен противовес с нейните 15-сантиметрови токчета, да ви помоли да я вземете в ръце... А попадне ли Ви в ръцете, Ваша ще е!

5. Ще Ви викат "майна" с уважение.

Пловдивчаните биват възприемани от столичани като хора с особения статут на "майни". Майна е всеки човек с пловдивска регистрация, дошъл на шопинг в софийските молове. Майна е този шофьор, който ще ви засече с мръсна газ на Цариградско и ще ви вдигне кръвното за части от секундата. Майна е този футболен запалянко на "Локомотив Пловдив", който ще ви изгледа злобно, задето сте облекли анцуг в различен от допустимата за града черно-червена-златиста комбинация, докато хапвате профитерол в турската сладкарница до джамията.

Макар и да е ясно, че някои пловдивчани често употребяват паразитния израз "майна", все още лингвистите не са установили откъде произлиза тази дума, превърнала се в нарицателно за жителите в най-древния европейски град.

Предположенията са следните: произход от думата "майка", произход от гръцки (в Пловдив и до днес има значително голямо гръцко малцинство, което може да е оказало влияние върху лингвистичните особености на района) и произход от немското "mein" (майн), означаващо "мой".

Какъвто и да е поводът за съществуването на понятието "майна", чието значение не е ясно и до днес, трябва да свикнете, че при всички положения приятелите Ви ще Ви наричат точно така - Ицо-Майната.

6. Ще започнете нов живот в най-мултикултурния град в България.

В града под тепетата живеят 338 153 души, според последното преброяване на населението от 2011 година. Но освен българи, турци и роми - които са най-често срещаните етнически групи в България - съставът на населението на града под тепетата и в миналото, и днес се допълва от големи групи арменци, евреи, гърци и власи. В Пловдив днес живеят и доста руснаци, украинци и македонци.

В града има храмове на почти всичките основни религии, съществуващи по света. Преобладават православните християни, но има доста католици, протестанти, представители на арменско-апостолическата църква, протестанти, мормони и адвентисти. Ислямът е втората най-често срещана религия в града. Юдаизмът също има много последователи в Пловдив.

7. Ще се почувствате като аристократичен буржоа от началото на 90-те.

Няма никакво съмнение, че Пловдив е един от най-съхранените в архитектурно отношение градове, където тоталитарният естетически "гений" не е успял да разруши и надвие "разточителството" на първия български капитализъм, както е в София.

Определено това е градът с най-европейския облик в България, нещо средно между Виена, Верона, Истанбул и Копривщица и в него се усещат както духа на Европа и Средиземноморието, така и на Ориента и Възраждането.

В централната част на града, включително и в широкия център, е запазена изцяло романтиката на времето, когато дамите от пловдивската буржоазия са чупили стойки по площади и кафенета със стилни рокли с обръчи, чадърчета и ръкавици, а господата са играели шах, обути в лачени обувки и облечени с цилиндри и елегантни костюми.

А още по-хубавото е, че по-голямата част от тези архитектурни бижута, значителна част от които са паметници на културата, са реставрирани и видимо се поддържат.

Но това не е всичко. През 2019-та Пловдив ще бъде европейската столица на културата. Да си жител на такъв град, както и да го погледнеш, си е един изключителен престиж, с който може да изпъкнете пред представителите на софийския Ви корен.

8. Ще ходите на мачове на "Локо-то".

Така. Нека да се разберем - вие ще се местите да живеете в Пловдив. От Вас няма да се изисква да си смените религията, нито обичайните си навици. Дори и смяната на адресната регистрация може да изчака. Но принадлежността Ви към друг футболен отбор, различен от "Локо-Пловдив", е просто недопустима. Затова - още преди да заявите на родителите си, че вече сте голямо момче и е крайно време да напуснете родния си панелен дом в ж.к. "Гоце Делчев", започвайки самостоятелен живот на около 150 км от София - вече трябва да се ориентирате към нова футболна вяра.

Забравете ЦСКА, "Левски", "Лудогорец" и дори престижния футболен клуб "Мировяне", където сте бил млада надежда като тийнейджър.

Смяната на футболната вяра изисква от Вас да се снабдите с необходимите черни къси гащета, черни фланелки, черни слънчева очила тип "мутра от 90-те", черни ниски маратони "Адидас" и, разбира се, златен ланец (може и тенекиен, в случай че сте дали последните си спестявания за газова уредба на голфа).

Запишете се и на фитнес, където да компенсирате каквото Ви липсва с достатъчно количество мускулна маса. Татуирайте си и един православен кръст на крака. А ако пък люпенето на семки случайно не е любимото ви занимание, започнете да се упражнявате.

В случай, че откажете да придобиете правилната спортна вяра, не отговарям за изолацията, в която е възможно да попаднете.

9. Ще бъдете в един от най-големите икономически центрове в България.

Близо 8 процента от брутния вътрешен продукт на страната го има благодарение на Пловдив и региона, като близо 300 000 души работят в около 35-те хиляди фирми.

Населението на града под тепетата е едва 330 000 души, но когато разглеждаме Пловдив като икономически субект, важно е да отбележим, че той и околните по-малки градове и села формират една голяма пловдивска агломерация, в която живеят 680 000 души. А жителите на повечето от тези населени места, намиращи се около Пловдив, работят, учат, пазаруват и посещават културни мероприятия именно в града под тепетата.

Международното летище на Пловдив се намира на около 20 км от града, а на 6 километра северно от него минава паметникът на българската пътна инфраструктура - магистрала "Тракия".

Около града има отлично развита система от първокласни пътища, както и железопътна мрежа до почти всички точки от страната.

Затова изобщо не се заблуждавайте, че ще се преместите в малък и спокоен град. И ако си мислите, че паркирането в центъра на София е трудно начинание, понеже Ви се е налагало да въртите геврека по 10-15 минути, за да си намерите паркомясто, то за централната част на Пловдив трябва да предвидите двойно повече време. Със сигурност ще Ви се налага по-често да използвате велосипед, градски транспорт или да ходите пеша.

10. Ще общувате с едни от най-красивите жени.

Така. Минали сте 35-ака и наближавате 40-те. Да, знам, че Ви е още рано за брак и деца. Но в качеството Ви на млад софиянец в Пловдив, просто няма как да останете незабелязан от пловдивските девойки. Няма как и Вие да не ги забележите, стига, разбира се, да харесвате жени по принцип.

А какви жени има в Пловдив само... Не жени, а богини! Вероятно и те ще Ви вземат за Бог, когато усетят тембъра на Вашия твърд софийски говор!

Излезте на разходка, идете на бар или на дискотека. Стига да сте постоянен и съсредоточен в постигането на целта си, до ден-два ще сте си намерили девойка, с която да споделяте горещите пловдивски нощи. Ако пък вземете и да се влюбите - не губете време в чакане.

Предложете ѝ брак и се оженете най-сетне, та да се отсрамите от Вашия непоправим ергенлък.

Та родителите Ви на Вашата възраст вече са имали тийнейджър, крайно време е да създадете семейство, правейки една пловдивчанка щастливо омъжена и спомагайки за даването на живот на поне едно ново пловдивчанче...

Източник: webcafe.bg