Пътният ад в България всяка година заличава един ученически клас.

Във войната на пътя загиват много деца - като велосипедисти, пешеходци или пасажери. Това коментира Росен Рапчев, експерт от държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата”.

Припомняме, че само през изминалата една седмица в страната ни станаха няколко тежки катастрофи с участието на деца, а статистиката показва, че годишно средно около 20 деца са убити на пътя. Според данните около 190 пешеходци загиват при инциденти, а това е огромен проблем, категоричен е експертът.

"Сега в момента, по-голямата част от денонощието е тъмно и пешеходците не са видими, когато вали дъжд или сняг, прозорецът на автомобила е зацапан от капките, тези капки и рефлектиращите отблясъци на отсрещното движение, пречат на шофьорите", коментира пред БНТ Рапчев.

По думите му пешеходците са най-уязвимата група участници в движението по пътищата, по-добрият вариант е да се огледат, дори да имат предимство, защото може да пострадат, дори да бъдат ударени с малка скорост. Пострадалите пешеходци също са немалка част, не само загиналите

Според него ние не учим децата си да бъдат пълноправни участници в движението. Той посъветва зимата да си сложим някакъв светлоотразителен елемент в облеклото, за да бъдем ясно видими и различими на пътя.