Правителството на САЩ е категорично: спането в офиса е забранено! И въпреки че според експерти е време тази позиция да бъде преосмислена, щатското правителство реши да заеме строга позиция спрямо дрямката на работното място.

"На всички служители им се забранява да спят във федералните сгради, с изключение на случаите, в които това е одобрено от официално лице от агенцията," се казва в директива от по-рано този месец.

Засега не е ясно от какво е предизвикана тя, но това не е първият случай, в който управляващите вземат мерки срещу спането на служителите на работното място.

През 2018 г. одиторът на щата Калифорния публикува доклад за Отдела за регистрация на моторни превозни средства. Според доклада спането на работното място от страна на служителка е струвало на щата 40 000 долара под формата на изгубена производителност за четиригодишен период.

В доклада също така се посочва, че дремките на служителката принуждавали нейните колеги да я покриват и да вършат работата й. Служителката не е била наказана, защото нейният супервайзор бил загрижен, че тя има здравословен проблем, заради който е толкова поспалива.

Близо 70 милиона американци страдат от някакво нарушение на съня, казва доктор Лоурънс Епстийн.

Според побликувано наскоро проучване на университета Бол Стейт, в което са участвали 150 000 души, делът на участниците, които спят по 7 часа или по-малко на нощ, е нараснал от 30.9% през 2010 до 35.6% през 2018 г. Близо половината от участниците, които са полицаи и служители в сферата на здравеопазването, са обявили, че не се наспиват достатъчо.

"Някои компании обръщат все повече внимание на това и предоставят начини за справяне с този въпрос. За съжаление, не смятам, че нашите държавни агенции са в челото на тази тенденция," казва Епстийн пред BBC.

Всичкото това недоспиване може да се отрази на здравето на хората и на икономиката. Недоспиването се свързва с редица здравословни проблеми, в това число наднормено тегло, диабет, сърдечни заболявания и инсулти, както и с проблеми с психическото здраве, като безпокойство и депресия.

Анализът от 2016 г., изготвен от Rand Corporation, оценява ефекта от служителите, които страдат от липса на достатъчно сън, върху щатска икономика на 411 млрд. долара годишно, в това число и вследствие на изгубена производителност.

Епстийн и други експерти подкрепят това да се позволят на служителите кратки дремки по време на работа.

"Хората, които страдат от недоспиване, не се справят по най-добрия начин и освен това са изложени на по-голям риск от инциденти на работното място. Те също така, в крайна сметка, струват повече на компаниите, защото имат повече здравословни проблеми," казва Епстийн.

В други страни няма такава стигма около спането на работното място, пише profit.bg. В Япония компаниите предоставят шумоизолирани постранства, като така насърчават работниците, които се трудят дълги часове, да почиват. Тази идея започва да се приема и в САЩ, но бавно.

Някои компании, като производителя на сладолед Ben & Jerry's, предоставят на служителите си специални стаи за дрямка.

Желаещите да подремнат трябва да си свалят обувките и разполагат с 20 минути. Болните служители, които имат нужда от повече сън, биват отпращани вкъщи.

Въпреки това стигмата около спането на работното място остава, казва Лора Питърсън, говорител на Ben & Jerry's. Тя твърди, че се е наложило компанията да се откаже от използването на списъци с желаещите за спане, след като служителите вписвали фалшиви имена, като „Доналд Дък“.

"Не много хора обичат да си признават, че се възползват от стаята за сън," казва Питърсън, която е прибягвала до нея четири пъти, откакто се присъединява към компанията преди три години.

"Да, понякога спя на работа и ми се е налагало да използвам алармата на телефона си, за да не се успя. Да, това е приятна почивка и наистина се чувствам по-продуктивна." Нейните колеги са на същото мнение.

Междувременно, някои компании в Северна Америка превръщат спането по време на работа в свой бизнес. В Канада наскоро отвори първото студио за дремки на име Nap It Up. Основателят на компанията Мезабийн Рахман твърди, че идеята й дошла, докато работела дълги часове всеки ден в банка.

Студиото се намира в оживена част на Торонто, а работещи могат да се отбият и да наемат легло на цена от 10 канадски долара (7.6 долара) за 25 минути.