Изтощение, страдание и мъка - лекарите в отделенията за интензивно лечение в момента работят до краен предел на своите сили и възможности. Снимка на главния лекар Джоузеф Варон от United Memorial Medical Center в Хюстън вече обиколи целия свят. Той демонстрира нещо, което лекарите често пренебрегват по време на пандемия - думи на утеха и състрадание.

След 252 дни работа в интензивното отделение в американския щат Тексас, лекарят забелязва възрастен господин, който се опитва да стане от леглото на Деня на благодарността. „Искам да бъда с жена си“, казал пенсионерът, плачейки, припомня си Варон.

Главният лекар спира за минута, прегръща пациента и успокоително казва: „Аз също съм много тъжен. Споделям вашите чувства." Емпатията помага, възрастният мъж спира да плаче и се почувствал по-добре.

Подобни емоции изпитват много пациенти, които са изолирани в отделенията за интензивно лечение, казва Варон пред американския телевизионен канал CNN в понеделник.

„Представете си, че сте в стая, където хората ходят само в скафандри“, казва лекарят. - Някои пациенти се опитват да избягат. Те дори са готови да скочат от прозорците. "

Джоузеф Варон насърчава хората да се придържат към хигиенните правила: „Хората не слушат предупрежденията и след това идват при нас. По-лошото е, че те застрашават възрастните хора и хората с хронични заболявания."

За мъжа на снимката историята завършва добре: до края на седмицата той трябва да бъде изписан от болницата.