Дебатът за смяната на времето започна преди повече от година. Дискусията по темата обаче сякаш влезе в полето на безвремието и преговорите стигнаха до никъде.

Еврокомисията препоръча смяната на зимното часово време да спре през 2019 г. Европарламентът обаче го отложи с 2 години. Сега наред е Съветът на ЕС, който все още не е взел решение. Ситуацията с Brexit съвсем изостря ситуацията.

Преговорите са в застой. Причината за това е, че страните от ЕС все още не могат да постигнат споразумение по въпроса.

България ще смени стрелките в неделя за пореден път, макар плановете на Брюксел и многократните обещания смяната на часа да отпадне.

Преместването на стрелките на часовника с един час назад ще стане в 4 часа след полунощ на 26 октомври. Зимното време, което ни подарява допълнителен час за сън, е нормалното астрономическо време, а лятното е извънредното.

Решение обаче трябва несъмнено да има. Според мнозина специалисти преминаването от лятно към зимно часово време и обратното влияе зле на здравето. Проучване от 2016 г. установи, че честотата на случаите на инсулти се вдига с 8% в двата дни след завъртането на стрелките. При болните от рак вероятността от сърдечен удар или инсулт скача с 25%, а при хората над 65-годишна възраст - с 20%.

Смяната на времето стана повод и за конфликти. Някои държави бързо се договориха за установяването на единно постоянно време, но други някак трудно успяха да постигнат съгласие.

Българското министерство на енергетката също проведе национално онлайн допитване през есента на 2018 г. В него участваха 17 318 българи, като 51% от тях избраха за постоянно да остане лятното часово време.

В подкрепа на зимното своя глас дадоха 38% от участвалите.

Ако приемем, че отмяната се случи в края на 2021 г., то дотогава ще завъртим стрелките още 5 пъти.

Европейските държави започват да изпълняват споразумението за въвеждане на лятното време, за да спестят енергия, особено във време на война или по време на петролната криза през 70-те години на XX век, пишат от "24 часа".

От 2001 г. договореностите на ЕС за лятното часово време се регулират от Директива 2000/84/ЕО, която определя задължението на всички държави членки да преминат към лятно време в последната неделя на март и да се върнат към стандартното време в последната неделя на октомври.

Сезонната смяна на времето неведнъж е била обект на дебати и в САЩ, където законодателите безуспешно са се опитвали да я премахнат. Засега само Хавай и по-голямата част от Аризона не следват практиката за смяна на стрелките, възприета след Втората световна война в САЩ.

През 2011 г. Русия реши да премине към постоянно лятно време в опит да подобри благосъстоянието на гражданите си. През 2014 г. обаче след публични жалби Кремъл реши федерацията да мине на постоянно зимно време.