Продължават проверките за смърта на двамата мъже в Ковид отделението на УМБАЛ "Свети Георги", увери директорът на здравното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

"Вчера бяхме уведомени за този инцидент с двамата пациенти, които виждаме на стълбите пред отделението, в което трябва да бъдат приети. Назначена е проверка, за нас е изключително важно да разберем причините за тези логистични проблеми", настоя той на извънреден брифинг пред болницата.

По думите му проверката още не е приключила и тя продължава за тече. 

Според него, починалият пациент, който е бил на кислород, е бил почти през цялото време вътре в линейката. 

"Практически са чакали да слязат да го вземат и да го качат на ръце в отделението. Това не е практика", настоя професорът. 

"Поблемът е че това отделение работи отскоро, логистиката не изчестена и това повече няма да се повтори. Прокуратурата проверява и виновните ще си понесат наказанията. Това, че има забавяне – ще бъде установено който точно и каква вина носи", настоя директорът на болницата.

Проф. Джамбазов настоя, че приемът на двамата починали е бил предварително договорен, но защо са били разкарвани из болници? 

Видеото, заснето от роднини на един от мъжете, показва как двамата чакат пред новосформираното COVID отделение. Единият седи на земята с кислороден апарат, другият е на стълбите. Преди това мъжете са потърсили помощ в Инфекциозната клиника и са били пренасочени към новото отделение в Клиниката по токсикология.

Според близките, болните са чакали лекар над 40 минути, а кислородът в бутилката на единия пациент свършва, докато са разкарвани по етажите, състоянието му се влошава и по-късно почива.

"Единият е бил на хемодиализа, с бъбречна недостатъчност, която от дълго време не бил провеждал. Той умира по време на старта на фемодиализата му. Вторият е починал на другата сутрин, към 5 и половина, 6 часа, по-възрастният, който е бил с тежка ковид инфекция. И двете жертви са били са значително увредени", поясни директорът на УМБАЛ "Свети Георги".

"Аз мога да предприема единствено и само дисциплинарно производство, въпросът е, че едва ли това ще върне живота на починалите", каза той. 

Професорът призна, че голяма част от медиците в новооткритото ковид отделение, са напуснали работа.

"Командироваме хора от други клиники, за да овладеем ситуацията. Имаме двама лекари и три или четири сестри, подали молби за напускане, без мотиви. Този, който работи от 13 март, са преуморени - прегорял персонал, с последни сили се опитва да издържи. Това е война, но това е факт, няма откъде да намерим други хора", настоя Джамбазов.

"Ние пациенти не връщаме, има система която е създадена на областно ниво, но може да бъдат пренасочени към други болнични заведения в областта. Понякога има голям наплив към нашата болница, връщаме пациенти само ако няма медицински показания за хоспитализация", увери той.

На свой ред шефът на Токсилогията Янко Илиев коментира, че смъртта на двамата мъже е нещастен случай. 

"Как се е скъсала връзката, всяка грешка учи. Това е нещастно съвпадение на факти – работим максимално. Хората ни напускат, какво да правим. Няма кадри. Основен проблем е липсата ни на кадри", заключи той.

Не му дадоха възможност да почине в леглото...