Сигнал за бомба изпразни Съдебната палата в София и изправи полицията на крак.Той е бил подаден около 8.55 ч. тази сутрин.

Детски глас е съобщил на спешния телефон 112, че в сградата има поставено взривно устройство. Предприета била незабавна евакуация. Хората, които имат насрочени за днес дела, не се допускат в сградата до приключване на проверката, съобщават от Нова телевизия.

Съдебната палата е най-честата мишена на вандалите. На спешния телефон 112 често постъпват фалшиви сигнали, а тези за взривни устройства в Съдебната палата са системни.

Това обаче пречи на работата. Всеки ден в Съдебната палата в София се разглеждат около 300 дела, които се отлагат, ако на спешния телефон постъпи сигнал за поставено взривно устройство.

Проблемът с фалшивите сигнали изглежда е масов. Само от началото на годината на спешния телефон са постъпили 1500 обаждания за мними случаи. Законът категорично забранява това и предвижда санкция от 2000 до 20 000 лв. Наказания обаче рядко има, а случаите, стигнали до съда са в пъти по-малко.