Политическа и медийна буря заради скандал с лидера на „Атака” Волен Сидеров в национален ефир. До бурните реакции се стигна при участие на Сидеров в предаването на БНТ „Референдум”. Скандалът завърши с опит на охрана и полиция да изведат депутата от студиото на обществената телевизия. А Съветът за електронни медии сезира ЦИК за случая, съобщи Нова телевизия.

Съветът за електронни медии се зае извънредно със скандала, станал в ефира на БНТ. При участието си там лидерът на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров първо наруши регламента, а след това нападна своя конкурент за поста Ангел Джамбазки, с твърдения за нестандартна сексуална ориентация. Наложи се намесата на полиция, която трябваше да изведе Сидеров от ефир. От СЕМ определиха поведението на депутата като недопустимо.

Осъдителни оценки дадоха и коалиционните партньори от ГЕРБ, както и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. От другите политически сили отказаха да коментират.

Ръководството на БНТ излезе с позиция:

"Ръководството на БНТ заклеймява грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Държанието му в предаването "Референдум" от 01.10.2019г. беше възмутително и накърни достойнството на водещата на предаването Добрина Чешмеджиева и на всички работещи в БНТ. Ръководството на БНТ декларира, че застава зад Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

Ние смятаме, че поведението, което демонстрира г-н Сидеров, беше низко, това беше демонстрация на безнаказаност и липса на уважение към БНТ, каквато депутатският имунитет не му дава. Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти. Никога в 10-годишната история на предаването "Референдум" не е имало такова шокиращо поведение на участник.

Припомняме, че участието в предаването "Референдум" на 01.10.2019 г. на г-н Сидеров е в качеството му на председател на ПП "Атака" и ръководител на предизборния щаб. Заради това отношение БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението ПП "Атака" и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ. Надяваме се също и политиците в НС да се дистанцират от поведението на Волен Сидеров", се казва в позицията.

Коментарът на Сидеров

В кулоарите на парламента в сряда Сидеров заяви, че вероятно ще съди БНТ. Мотивът – екипът бил нарушил договора си с "Атака", изключвайки микрофона на партийния лидер.

"Не са ме извели с полиция и къде видяхте грозна сцена. Днес чета някакви декларации на Кошлуков, че нямало да ме допуска, ама това не ти е бащиния, това е държавна телевизия, какво значи да ме допускаш или да не ме допускаш? Един народен представител, дали да има достъп до телевизията", коментира Сидеров.

"Не съм пил преди предаването. Тези глупости, които се говорят за мен, са нещо обичайно и се говорят от 15 години", заяви Сидеров. И допълни, че БНТ "не е държавна и обществена телевизия, каквато трябва да бъде, а манипулатор".

Политикът определи присъствието на жандармерията в студиото като "полицейщина".

По-късно с декларация по казуса излезе и Съветът за електронни медии (СЕМ). Членовете му изразяват "тревога по повод нарушаването на Споразумението за отразяване на предизборната кампания за провеждане на избори за общински съветници и кметове" между БНТ и политическите партии, коалициите от партии и инициативни комитети, одобрено ЦИК.

СЕМ определи поведението на Сидеров като "недопустимо". Според съвета той си е позволил да наруши грубо правилата за политически дебат.

"Смятам, че Съветът трябва да даде ясен знак, че телевизионните студия не са парламента", заяви Ивелина Димитрова, СЕМ.

Централната избирателна комисия от своя страна прие, че е налице "нарушаване на правилата на предизборната кампания, а именно чл. 183 ал. 4 във връзка с нарушения на добрите нрави, честта и достойнството на кандидати; и установи нарушение по отношение на господин Сидеров. Санкцията за подобно нарушение е между 2000 и 5000 лева като глоба, а при повторно може да достигне до 15 000".