Кой потули истината за смъртта на млад мъж? В разследване на Glas.bg ви разказахме за смъртта на 30-годишен мъж.  Трима приятели отиват на бракониерски лов, единият от тях никога не се прибира при съпругата и малкото си дете. Как и къде започва всичко? Защо близките на Нихат Мехмедов искат възобновяване на делото, което прокуратурата в Русе прекрати? Ако се докаже, че има извършено престъпление, значи има виновни, а това означава, че те трябва да бъдат наказани. Нека си припомним разследването на екипани:

Видео:

Според прокуратурата в Русе става въпрос за нещастен инцидент. Фактите обаче сочат друго - убийство по непредпазливост. Прокурорът, прекратил случая, е Николай Николов. Следователят по случая е уволнен дисциплинарно заради фрапантни нарушения при събирането на доказателства. След като прокурорите от Русе прекратяват делото, близките обжалват и искат нов процес във Велико Търново. Съгласни са дори на ексхумация, за да разберат истината.

Стана ясно, че по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, със заповед на Апелативна прокуратура – Велико Търново, е възложена проверка относно цялостната дейност на прокурор Николай Николов в Окръжна прокуратура – Русе за срок от три години. Това се случва след като името на обвинителя "изскочи" от разследването за незаконен внос и преработка на отпадъци от чужбина. За проверките вече ви разказахме.

По случая с Нихат Мехмедов, адвокатът по делото е поискал отвод на прокурор Николай Николов. Според Димитър Марковски са допуснати фрапантни нарушения отстрана на прокуратурата в Русе. По думите му, прокурор Николов е бездействал и  не е упражнил вменената му по закон функция за ръководство и надзор на досъдебното производство и не е упражнил елементарен контрол на процесуално следствените действия.

„Той е отхвърлил всички искания за допускане на нови експертизи и събиране на доказателства за разкриване на обективната истина по делото. Не е взел предвид свидетелските показания на един от участниците в престъплението, който се е разплакал и е  признал, че е замесен по случая. Прокурор Николов не е направил задълбочен анализ на доказателствата, а това говори за две неща: липса на професионализъм и тендециозни действия по прекратяване на делото“, категоричен е адвокат Марковски.

Близките на Нихат вече са пуснали жалба до Главния прокурор за проверка и на делото, коeто прокурор Николай Николов прекрати.

Очаквайте подробности!

Гешев разпореди проверка на прокурора от телефона на Бобоков!