Руският бизнесмен Константин Малофеев има наложена от днес забрана за влизане в България за 10 г. Така той последва съдбата на генерала от запаса Леонид Решетников.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите, който бе извикан, след като по-рано днес по шпионския скандал около лидера на движение "Русофили" Николай Малинов в парламента докладваха и вътрешният министър Младен Маринов, и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Цацаров бе категоричен, че акцията не е политическа, нито е атака срещу движение "Русофили".

"Обвиняемият е председател, но следва да носи отговорност за личните си действия, независимо че движението е било използвано от него", обясни Цацаров.

"Не е разделение на обществото на русофили и русофоби. Става дума не за това на чии чужди интереси служиш, а за това, че увреждаш българските интереси", категоричен бе обвинител №1.

"Бе направено искане да се представят неоспорими факти. При цялото ми уважение към автора на искането, неоспорими факти се представят пред съда", коментира Цацаров искането на президента Румен Радев.

Главният прокурор уточни, че разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране на пари, впоследствие са установени и други негови провинения и той е обвинен, че се е поставил в услуга на чужда държава.

"Парите от Русия са насочени лично към Малинов и към негови дружества. Това финансиране е насочено към реализиране на определени дейности и изпълнение на определени задачи от обвиняемия. Основната част от тях е свързана с преоринтация на българската вътрешна и външна политика", допълни Сотир Цацаров.