Риновирус стои зад смъртта на 3-годишното дете, което почина вчера, след като беше прехвърляно от болница в болница в столицата.

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обаче отказа да назове дали това е категоричната причина за смъртта на детето.

“Тъй като в публичното пространство започнаха да се спрягат някакви коксаки вируси и други неща, бях принуден да направя изявление, че в Националната референтна лаборатория, беше получен от „Пирогов” материал на това 3-годишно дете и се доказаха риновируси. Не твърдим, че това е причината за смъртта, възможен е сепсис, възможни са други неща”, заяви в ефира на “Нова телевизия” Кантарджиев.

Здравният министър Кирил Ананиев нареди проверка в 3 лечебни заведения - "Пирогов", университетската "Лозенец" и специализираната детска болница "Проф. Иван Митев".

3-годишното момче е преминало през трите здравни заведения, преди да се стигне до фаталния край.

"Първият проблем възниква още сутринта при първото посещение в педиатрията. За мен е много важно да се изясни причината защо детето дори не е прегледано", коментира пред bTV адвокат Христина Николова.

Според нея се касае за бездействие на медицинския екип, както и за организационен проблем – не е имало свободен лекар, който да прегледа детето.

"Проверката трябва да се концентрира върху тези два въпроса и да ги изясни. Ако е налице немарливо бездействие, то безспорно се касае за медицинска грешка. Ако е налице организационен проблем, то сериозно трябва да се замислим защо има толкова малко педиатри в една основна педиатрична болница", каза още адвокатът.

Детето закарано почти мъртво в "Пирогов"! Починало от сепсис

3-годишно детенце разтакавано из болниците в София… издъхна!?

Според родителите детето е закарано в детската болница, защото получило обрив, вероятно причинен от коксаки вирус. От там обаче отказали да го приемат, защото леглата в болницата били запълнени. След това родителите отиват в болница "Лозенец". Там прегледът на детето продължил 10-15 минути, като, според лекарите то е било без температура и е вървяло само. Назначено му е лечение.

Когато се прибират вкъщи обаче, детето се влошава и родителите отново отиват в детската болница. Там са положени спешни грижи, но състоянието му много бързо се влошава и почти мъртво детето е откарано в "Пирогов”. Вчера в ефира на БНТ проф. Кантарджиев обясни, че риновирусът е инфекция, която може да протече много тежко в определени случай.

Точната причина за смъртта на детето обаче тепърва ще се изяснява.