Новата екокатастрофа беше установена след контролно пробонабиране  на водите на река Юговска и река Чепеларска. Наднормени концентрации на цианиди е констатирано при устието на река Юговска в района на Асеновград и в село Бачково. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка на случая, в която се включи и той лично.

Той съобщи, че размерът на замърсяването е голям, но няма риск за питейната вода. Отправени са предупреждения към ВиК и "Напоителни системи" да затворят шлюзовете и да не се допуска водопой на животни.

Първоначално замърсяването е установено от органите на РИОСВ. След като са го установили са сезирали прокуратурата. Въз основа на това в образувано досъдебно производство.

На този етап се установява дали замърсяването е в следствие на пряк или евентуален умисъл. В случая всяко едно деяние, което води до замърсяване на реката е престъпление. За момента не е установено умишлено заустване.

"Вчера направихме извънредна проверка, а резултатите, които излязоха привечер, показаха замърсяване с цианиди. Пратихме екипи в планината. Не е добре това, което сме установили. Имаме сведения какво се случва, става дума за неприятно замърсяване и действие, които не е трябвало да се случват без да сме били уведомени", посочи министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро.

"Ясен е източникът, има цианиди. Превишават се нормите многократно. Има неправомерни действия според нас, отиваме да видим на място - направо се е зауствала водата в реката. Прокуратурата е призована, идват", посочи още Ревизоро. 

Ново замърсяване на река над Пловдив!

По думите му няма опасност за питейната вода. 

"Уведоми ли сме напоителни системи и ВиК, да се затворят станциите за напояване, да не се допускат животни да пият вода", посочи Димитров. 

По последни данни стана ясно, че полевият тест от водата тази сутрин не показа замърсяване с цианиди, каквото бе установено снощи.

"Може би са очаквали тази събота и неделя да няма проверки", посочи областният управител на Пловдив Дани Каназирева, която също е на мястото на проверката. 

Според предварителната информация евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки. 

Предстои да се организира среща в Областна управа в Пловдив, на която ще бъде дадена официална информация за мащаба и риска от замърсяването на водата. Припомняме, че само преди около 10 дни реките отново бяха замърсени от фабриката, която е подозирана и за снощното замърсяване. 

На място за експерти от Басейнова дирекция, ВиК-Пловдив, Напоителни системи, РЗИ и РИОСВ. Заместник районният прокурор на Асеновград Борис Михов и представител на полицията пътуват към мястото и ще дадат изявление.