Президентът Радев трябва да поеме отговорността за това, че се сваля охраната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредния брифинг.

"Преди два дни Христо Иванов дебаркира, видимо с провокативна цел, носейки знаме. Приемаме, че е най-добронамерен. Не мога да го виня, всяка партия има право на избор. Отива в имот с охранители. Аз видях артисти - Томислав сега ми го показа, защото аз съм се карантинирал от новини. Иванов е посрещнат от охранители, но нищо не предполага тяхното действие. Един върви и носи знаме, а друг го бута до водата.

Взема и хвърля знамето, а знае, че през цялото време го снима. Разбира се свършва сценката, качват се в колата и отиват къде? Да подкрепят президента. Какво прави Христо Иванов, подкрепя този, който пряко го е нападнал, този, който управлява НСО. А каза, че ще Борисов отговорен. Защо?", запита премиерът.

"Кой е отговаря за подбора, за обучението, за всичко в НСО? Лично Радев.", посочи Борисов.

Четири години Радев е управлявал НСО. А сега при задаване на дневния ред в Комисията участват съветници на президента. Министър-председателят заяви, че е озадачен от момента, в който се поставя темата.

"Защо това не се направи, когато ДПС нямаше кворум? Или когато ДПС искаше оставки? Председателят на ДПС Мустафа Карадъйъ винаги е подкрепял президента и тогава темата за охраната не е била на дневен ред. Защо? Защото са били удобни. А сега не са", категоричен бе той.

В парламента ще сменим изцяло правомощията на НСО. Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски от НСО ще бъде снета, убеден съм в това. Те трябва да останат да пазят само тримата - държавния глава, председателя на парламента и премиера. За всички останали можем да пращаме полицейски коли, заяви Борисов.

 

НА ЖИВО: Извънредна пресконференция на Бойко Борисов

Борисов: МВР докладва за атентат със снайпер срещу Делян Пеевски