Пред президентската институция се събраха граждани на протест в "защита на институцията и за спасяване на демокрацията". Сред протестиращите има и политически лица от левицата. Преди минути Румен Радев слезе при протестиращите пред Президентството.

Президентът бе посрещнат от протестиращите с бурни ръкопляскания. Заедно с него е и вицепрезидентът Илиана Йотова. 

"Моля полицаите да се дръпнат, ние нямаме от кого да се страхуваме", заяви в началото на речта си Радев. 

"Благодаря на всички присъстващи. Виждам млади и стари хора - това не е случайно. Виждам хора от различни политически партии - това също не е случайно", допълни държавният глава. 

"Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си. От нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим и мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин и като свой щит за политически репресии", каза Румен Радев.

"Това е битка за достойнството ни, за бъдещето, за справедлива, модерна европейска България. В тази битка ще бъдем заедно, които милеем за България. Ще си върнем България, мутри вън", заяви президентът. 

"Започваме битка за европейска България. В тази битка ще бъдем заедно - всички, които милеем за България. Искам да ви припомня думи, които са мое верую от много години: Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж", каза още държавният глава.

"Това е прецедент - не могат да стоят над народа", коментира Радев днешната акция в президентството.

Снимка: Булфото