Лъч доброта във време на пандамия може да "освети" много хора.

ЗА по-малко от 3 дни пловдивчанинът Лазар Радков успя да събере пари за десет респитарора за българските болници. Светкавичната благотворителна кампания той проведе в своя профил във Фейсбул.

Негови приятели и съмишленици тутакси се включват и сумата бързо достигна необходимите 206 хиляди лева. Вече са поръчани обдишващите апарати, с които ще се лекуват тежките случаи на заразени с коронавирус.

Респираторите ще пристигнат след три седмици. Те ще бъдат дарени на нуждаещите се болници в страната, посочи той пред бТВ.

Лазар Радков бе мотор и на друга изключително успешна благотворителна кампания - „Капачки за бъдеще“, която успя да осигури кувьози за 22 лечебни заведения в страната.

Той описа целия механизъм на набирането на средствата в профила си във Фейсбук:

“Разказах на група приятели какво смятам да направя и защо е важно да се действа бързо и двама от тях казаха, че ще се включат със средствата за по един респиратор всеки. До обяд желаещите и респираторите вече бяха четири.

Надвечер споделих цялата история с вас във фейсбук и много хора ме попитаха как могат да се включат финансово. Дадох сметката на фондацията в коментари и до одеве се бяха събрали над 6400 лв.

Междувременно в събота още мои приятели изявиха желание да се включат в поръчката, предоставяйки средства за 1-2 респиратора и обещаните средства вече покриваха 7 броя.

Днес събраните и заявените средства покриват вече 9 респиратора, повечето от заявили участие преведоха 50% капаро и чакам превод от една фирма, която ще покрие поне половин респиратор и още един приятел, който ще поема 1/4 и средствата май се събраха”.

Лазар и неговите съмишленици са започнали и проучване от колко и какви защитни средства се нуждаят медицинските лица във всички болници в страната.

Получили са и дарение от 15 хиляди лицеви щита за медиците, а куриерска фирма се е съгласила да ги разпрати безплатно да нуждаещите се лечебници.

“Много фирми и хора се включват в благотворителните акции и това ме радва. В България има смислени хора, на които им пука и имат желанието страната ни да стане по-добро място за живеене", подчерта Лазар Радков.