Срам ме е! Мъчно ми е... Как да почувствам Коледния дух в Пловдив? Такава липса на коледна украса в града, никакви светлини, никаква атмосфера!

Това ни написа млада пловдивчанка, която допреди месеци е живяла в Лондон и сега се върна в родината заедно със съпруга си и бебето им. Тримата решили да се разходят по Главната под тепетата и... тя изведнъж осъзнала, че това, което се води коледна украса на Пловдив, е толкова мижаво, семпло и сиво, че направо се депресирала.

"Положението е направо плачевно, толкова малко украса, при това една и съща вече 10-на години, че ми стана болно. За 10 000 лева от АлиЕкспрес щяха да накупят сумати неща и да светне градът", смята пловдивчанката.

Да си признаем, не ни стана приятно от този коментар. И решихме да опровергаем нашата читателка, тръгвайки с фотоапарат по Главната на Европейската столица на културата. Истината е, че пловдивчани толкова обичат града си, че трудно приемат критика, особено когато става дума за неговата неповторима атмосфера.

Само че... красивият ни иначе град наистина не звучи коледно. Колкото и да се постарахме да "хванем" най-внушителната украса, ето това се получи:

 

А нещата някъде по света - в други европейски градове, са доста по-различни. Читатели на Glas.bg ни изпратиха снимки и видео от градовете, в които работят или учат. Ей така - за сравнение. И ние го направихме. Не е в полза на Пловдив. Ама никак.

Малага, Испания

Краков, Полша

Букурещ, Румъния

Лондон, Великобритания

Вилнюс, Литва

Виена, Австрия

Любек, Германия