Крайно време беше! Тези, които тровят хората, трябва най-после да бъдат наказани! Тези, заради които гъстият черен дим се носи във въздуха, а оттам към дробовете на хората, е време да си получат заслуженото. Димни кълбета, замърсяващи с твърди частици въздуха над тепетата, заради който сме първи в класацията на най-замърсен въздух в Европа! Воня, която кара стотици пловдивчани да затварят прозорци и да си запушват носовете!

Нееднократно сме писали за талазите пушек и отровен дим, които въпреки отворените приемни на полицията, ежеседмичните акции на „Чистота“ и всякакви рестрикции – продължават да се носят из въздуха, който дишаме всички ние… Особено показателно е това, което се случва в пловдивското гето Столипиново. Почти няма седмица, в която в квартала да не бъдат запалени гуми или други боклуци. И... нищо.

Колкото повече се опитвахме да вникнем в психиката на тези, които не приемат никакви норми за поведение, толкова повече стигахме до извода, че явно са необходими други, различни и доста по-тежки мерки, за да спре това безобразие. Сега май има шанс това най-после да се случи.

Глоба от 2 до 5000 лева и затвор до 2 години може да получи всеки, който гори гуми или опасни материали. Целта на законопроекта, внесен от ПГ ГЕРБ, е намаляване нивата на замърсителите на въздуха на територията на цялата страна. Това заявиха на брифинг в сградата на парламента представители на столична община и депутати от ГЕРБ, цитирани от news.bg.

Внасяме предложение за престъпление против народното здраве и против околната среда - за инкриминиране замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред и комулираме наказанието "лишаване от свобода" до 2 г. с глоба от 2 до 5000 лв. В маловажните случаи въвеждаме наказание "Пробация" и глоба до 1000 лв., заяви депутатът от ГЕРБ Анна Александрова.